Filatelista

Правилник о раду судова части

На основу одредаба чл. 3, 9, 14 и 16 Правила Савеза филателиста Србије, Управни одбор Савеза филателиста Србије на седници одржаној на дан, 8 јуна 1953 тодине донео је сдеећи

ПРАВИЛНИК

о раду судова части у филателистичким организацијама Савеза филателиста Србије

Члан 1

Судови части постоје при подружницама и Савезу филателиста Србије.

Суд части је орган скупштине чланства подружнице односно скупштине Савеза филателиста Србије. «

Члан 2 -

Судови части у своме раду руководе се интересима очувања угледа филателије и филателистичкх организација и у том циљу предузимају потребне мере за правилну примену друштвених правила и за заштиту аматеризма у филателистичким организа цијама.

Члан 3

Дужност је сваког члана филателистичке органзације да се бори против свих појава које претстављају _ прекршај друштвених правила и прекршај аматеривма, и да при томе пружају сву потребну помоћ и сарадњу судовима части својих организација и другим друштвеним органима филателистичких организација.

Члан 4

Поред прекршаја који проистичу из неизвршења абавеза према филателистичкој организацији, тј. неизвршавања обавеза према Правилима Савеза филателиста Орбије и Савеза филателиста Југославије, затим непоштовања одлука гадишњих (окупштина СФС и СФЈ, сматраће се као повреда принципа аматеризма следеће:

1. прекршај постојећих позитивних законских прописа о размени поштанских марака са иностранством;

2. куповина и продаја поштанских марака: а) која нема за циљ размену или компензацију између филателиста него искључиво зараду, и

6) која се, ако су у питању омладинци, не врши у присуству и под надзором члана управног одбора; ;

3. куповина и продаја поштанских марака у оквирима који прелазе обим уобичајене филателистичке размене између партнера филателиста; i

4. куповина и продаја поштанских Ма рака у случају да је обављају лица која то чине у виду сталног занимања;

5. вршење било каквог другог пословања са поштанским маркама који није 'у складу са аматеризмом у филателији;

6. неизвршавање обавеза које проистичу з члана 3 овог Правилника;

7. неизвршавање дужности које за чланове проистичу из члана 9 Правила Савеза филателиста Србије (тј. у погледу чувања угледа филателистичке организације, располагање сопственом збирком марака и др.

Члан 5'

Суд части СФС решава у првом степену спорове између подружница међусобно, а у другом степену по жалбама на одлуке суда части појединих подружница.

Суд части код подружница решава спорове између чланова подружнице и све прекршаје из чл. 4 овог Правилника.

Члан 6

У случају спорова између чланова разних подружница надлежан је суд части подружнице којој припада тужени.

Члан 7

Суд части састоји се од претседника и 4 члана код СФС односно од претседника и два члана код подружница.

Свака странка има право да изузме једног члана суда части и да на његово место предлаже другог члана Савеза. У том случају предложени има једнака права као и изабрани чланови суда. Ако би био изузет претседник на његово место долази најстарији по годинама од преостала 4 члана односно 2 члана суда части.

Члан 8 ~

Чланови суда части бирају се на годину дана, али ако који члан у међувремену отпадне, суд части ће кооптирати новог члана, а код суда части СФС највише двојицу. Пуноважне. одлуке доносе се ако је присутна већина чланова суда части.

Члан 9

Суд части је дужан покренути дисциплински поступак на предлог сваког члана филателистичке организације, државног 'или било код другог друштвеног органа, као и на предлог грађана — нефилателиста.

Члан 10 Суд доноси одлуке на основу прибављених. доказа на основу слободног судијског уверења. Пре него што донесе одлуку, суд је ду жан саслушати лице против кога је покре-

143