Filatelista

нут дисциплински поступак због прекршаја друштвених циљева и правила, као и да испита све околности које су по нахођењу суда од утицаја на доношење одлуке.

Саслушање се може обавити писмено или усмено. У случају усменог саслушања саставља се забелешка у-коју се уноси изјава саслушаног лица, Забелешку · оверавају присутни чланови суда.

Члан 11

Одлука суда части саопштава Ice члану филателистичке организације преко · Управног одбора подружнице односно преко Управног одбора СФС-а, најкасније у року од 15 дана по донетој одлуци. У

:5 Члан 12

Претседник суда части односно његов 3аменик дужан је сазвати седницу суда части ради доношења одлука о прекршају најкасни:е у року од 8 дана од дана када је суду пријављен дисциплински прекршај.

Суд части дужан је да донесе одлуку по сваком пријављеном случају најкасније у

року од 30 дана од дана када му је прекршај пријављен, : Члан 13

Сваки члан филателистичке оранизаци је има право жалбе на одлуку суда части и то: .

на одлуку суда части СФС-а првој наредној годишњој скупштини Савеза филателиста Србије, и

на одлуку суда части подружнице суду части СФС-а. ·

Жалба се изјављује у року од 8 дана од саопштења. .

Жалба не задржава одлуку суда части од

извршења.

Члан 14

Овај Правилник ступа на снагу петнаестог дана од дана његовог објављивања у „Филателисти“, службеном органу Савеза филателиста Србије, с тим што тога дана престаје да важи досадашњи Шравилник о судовима части при филателистичким организацијама СФС-а.

(Из Савеза филателиста Србије бр. 888 од 8 јуна 1958).

· Наше изложбе

ИЗЛОЖБА У ЧАЧКУ

Према споразуму управника поште и клуба филателиста у Чачку приређена је изложба марака у холу чачанске поште у оквиру „Недеље поште“, 17 маја 1953 године. Захваљујући | предузимљивости секретара овог повереништва С. Ф. С. изложба је, с обзиром на материјалне прилике и околности, постигла одређени јој циљ, — да привуче што шири круг грађана и да их заинтересује за филателију.

Изложба је импровизована 'на обичним столовима, покривеним“ стакленим плочама, испод (којих су били изложени објекти; марке, целине, литература и др.

На изложби су се могле видети комплетне серије ФНРЈ, марке СТТ-ВУЈНА, затим неке серије Србије пре 1918, старе Југославије, Србије под окупацијом, неке турске серије марака за вазд. пошту, српске дописнице, коверте старе и ФНРЈ са пригодним жиговима, часопис „Филателиста“ и филат. прибор.

С обзиром на ограничен расположиви простор, изложба је била врло скромних размера, али изложени материјал је био тако распоређен, да је изазивао код посетилаца велико интересовање.

Изложба је била објављена грађанству лепом објавом и отворена у недељу 17 маја од 9—20 часова. Улаз је био бесплатан.

(С обзиром да је изложба била отворена само један дан, може се рећи да је била добро посећена — 490 лица (120 омладинаца

и 370 одраслих). Сви“су показивали велик интересовање како за изложене марке, коверте, дописнице и др. тако и за наш часопис; читани су поједини чланци, а ниједан посетилац пије изашао, а да није прелистао који број часописа. Посетиоци су изражавали своје допадање и то уносили и у књигу утисака, подвлачећи жељу да се овакве изложбе чешће приређују.

(Ово је главни успех и остварење жеља филателиста — да се за филателију заинтересује што шири круг. У томе су чачанске филателисте, на првом месту другови Микић и Павићевић, постигли врло леп успех. Добар успех изложбе констатован је и у „Чачанском гласу“ од 2 јуна 1953 године.

ТРЕЋА СМОТРА ВРАЧАРА

24 и 25 маја о. г. београдска филателистичка подружница „Врачар“ отворила је овогодишњу сезону изложби и смотра за Београд и у част рођендана Маршала Тита, претседника ФНРЈ приредила своју Ш смотру марака.

И ако мале, просторије предузећа _ Јадран“ у улици Саве Ковачевића задовољиле су ову скромну филателистичку манифестацију. Две ствари биле су за примедбу: једно је узан круг учесника на смотри, а друго, слаба посета и интересовање филателиста. Међутим, то не умањује овај скромни и успели подухват. За жаљење је што овакве

144