Filatelista

Ги

'PFreće mesto zauzele šu 5: А. р., Које su 15 meja 1918 izdale 3 specijalne marke za uspomenu ma uvođenje move linije NjuJork—Vašingion—Kiladelfija. Na tim markama bila je simbolisana brzima vazdušха ftramsporata"i reprodukcija istoriskog pisma, koje je „New York Times” bio uputio direktoru pošta 19835 godine radi ubrzamja poštanske službe. Posle 20 godina OVO pismo je prodato za 100 dolara. Ovaj prvi let država je bila subvencionisala sa

100 dolara... ali doenije, kad su bili ostva– .

Tivani prekookeamski letovi, te subvencije bile su dostigle visinu od 15 miliona dolara,

U 1918 godini, 4 jula, Mađarska je izdala 2 marke za vazdušnu poštu, a za njom: su došle, u 1919 godini: Nemačka, Kolumbija, Švajcarska. Jabam, Tumis i Nova Zemlja. 1920 godine došla su na ned mova izdanja: Damciga (sa 3 marke), Belg. Konga, Australije (jedma od majređih maraka damas), Čehoslovačke (sa 2 serije), Ristonije, Švajcarske i najzad, Španije s emisijom meraka za movu vazdušnu službu između Barselone i Malage 1 затпеди ратује i Maroka.

Od tada je mastalo ubrzamo i ogromino

и њи Ин и, јан о a + E OE” 6

naegomilavamje izdamja maraka za vazdu-

Šnu poštu i danas njihov broj izvesno daleko premaša ružičasta predviđanja filatelista od pre 35 godina.

POŠTANSKA SLUŽBA U PUSTINJI NEGEV U IZRABIL,JU

Pre kratkog vremena je uspostavljena ма Izraelu specijalma mpoštamska služba u pustinji. Ovi pustinjski poštamski uredi nalaze se u automobilima, Moji svakonevno polaze izjutra iz mekog grada ma severu pustinje Negev. da prođu.po 20 паselja u krugu 120 do 150 kilometara. Šofer je naoružam, a njegova kola stoje besprekidno u radiotelefonskoj vezi sa SVOjom bazom. Ovi crveni poštanski automobili u pustinji su pravi poštamski uredi u mimijaturi, koji obavljaju sve poslove jednog poštanskog ureda. MDnevmo prolaze kroz svaki od ovih pokreimih poštanskin ureda 2000 do 3000 pisama, preko 1000 movina, preko 100 paketa i isto toliko telegrama. (Schweizer Briefmarken-Zeitung).

PREDAVANJA O MARKAMA NA VISOKOJ ŠKOLI

Na Narodnoj visokoj školi u Nismnbergu u idućem tromesečju се se održavati predavanja iz Multurne istorije moštanskih maraka. Za docenta je angažovan saradnik časopisa ,,Schweizer Briefmarken=Zeitung”, К. Пођегег.

МИЕНОМ KATAJ,OG Mihelov katalog za 1955 godimu izišao je. maraka, više poštarina

ZA. 1955 GODINU

evropske marke za Cena mu je 16,80 i carinski troškovi.

у

ТТАТЛЈАМЕКТ КАТАБОС БАББОМЕ 1955

'

XIV izdanje ovog kataloga za 1955 godinu pušteno je u prodaju. Ima tri razna izdanja: 1) Katalog maraka Italije i Evro pe (650 strana; cema 1250 lira + 150 lira za Dporto); — 2) Katalog maraka If{alije i italijanskih zemalja (360 капа; cena 800 — 150 lira); — 3) Katalog maraka Ttalije — 'rsta — Vatikana (164 strane; cena 125 -= 75 Шка).

_РАРЕ МА МАБВКАМА РАМАМЕ

Panama се, prema vesti koju je doneo „IL,e Timbre”, izdavati godišnje Do 3 se- · rije sa slikama svih рара, росе“ ода Sv. Petra. Prema „Daily Тејеогарћ'-и, атеTik. slikar Hermdon Davis dobio je nalog da izradi sve te portrete. Serije će biti sastavliene od papa s istim imemom. Prva serija biće posvećena pasama s imenom Pije i treba da ugleda svet 2 marta”,

PRANCUSKA KRITA U S.A.D.,

Jedam skupljač aerograma u potrazi za pretečama avionske pošte, naišao је fu skoro ma jedam interesamtam primerak. Na prednjoj strami dopisnice malazi se fotografija avijatičara Geo Mestach,. iedmokrilca BOREL-MATHIRS i tekst ma engleskom: SLUŽBA AVIONSKE POŠTE U SAD IZMBĐU DVA. GRADA (NJU-ORTL,BANS БА ВАТОМ-ЕООСЕ) 10 APRILA 1912. ВАТОМ- ВОЈСЕ ZA NJU-ORВАМ, 11 APRIT.A 1912. — \wDruga strana dopisnice nije manje imteresamina, jer pored žiga, koji korišćem specijalno za taj let, nalazi se i dopis, koji dobro poznafi konstrukter motora MATHIS piše iednom francuskom: prijatelju i preporučuje mu da čuva ovu uspomemu ma jednu vazdušnu poštansku službu, kojm je on-sada orgamizovao sa zvaničnim odobremjem američke vlade. Treba napomenuti da je put u Baton Rouge završio. Dri ateriranju mnadom koji je oštetio aparat. Povratak, koji je bio predviđen za sutradan, nije mogao biti izvršem. 32 fumte pošte ostavljemo je m Va op Ropoe-u.

T. ређа

ŽIG: SA DVE BOJE

Povodom velike, međunarodne {irke u St. Paolu u Braziliji wipotrebila je tamošnja pošta jedam prigodni žig, koji je sastavljen iz dve boje: sredina (dva trkača) u zeleno-maslinastoj boji, a tekst (u Myu20) „ХХХ Соглдо Sao Paulo 31 — Diz. 54” jet tammoj sepiji.

PRVA MEĐUNARODNA SMOTRA OLIMPISKIH MARAKA U SAN MARINU

U San Marinu će se održati prva smoira olimpiskih maraka od 26—29. VI. 1955: na mjoj Će se izlagati: a) poštamske marke; b) poštamski žigovi; c) dopisnice i d)