Filatelista

skim igrama.

NOVE МАВКЕ U PRIPREMI

Aižir: u aprilu će izdati jednu spomen marku za 30 francuski medicinski kongres; — Uskoro će izići\i jedna marka za Žrive rata od 155 Fr.

Berlin (sovjetska. zona): 21. 11. 1955 biće puštene ı tečaj 2 marke za lajpciški pro= lećni sajam, sa zastavama Sovjetskog saveza (20 pbf.) i Kine (35 pf.); — U pripremi su nove vrednosti serije maraka u tečaju: 10, 15, 20, 40, 50 1 70 РЕ.: — 30 арка зле: će 2 marke istih vrednosti za biciklističku кеш: = 7 траја, та desetogodišnjicai oslobođenja 1 marka od 20 pf.: — 1 marka biće izdane 2 Vrednosti (od 10 i 20 pf.) za. Međunarodni dam žena; — u aprilu, za Копgres Sindikalne federacije biće izdame 2 · manke (od 10 i 20 pf.); — 9 maja, za 150godišnjicu Šilerove smrti jedna marka od 20 pf.. — 2 avgusta, za desetogodišnjicu Potsdamskog sporazuma 1 marka od 20 pf.; — 5 avgusta, za 60-godišnjicu Emngelsove smrti 1 marika od 20 pDf.; — u septembru, za lajpciški jesemji sajam 2 marke od 10 i od 20 pf.: — u oktobru biće izdate marke

moraju biti тла. 1 БвЕтуој vezi са И плен

fa i spomen marka.

IZ IZRAELA ;

Naš člam D. Janićijević dobio je od našeg saradmika H. Lederera bismo, u kome

ga obaveštava, između ostaloga, da je je-

sa slikama istoriskih zgrada Istočme Ne-

mačke: 5, 10, 15. 20. 35 i 40 pf.

Belgija: Između 93· aprila i kraja juna

održaće se u Ganu izložba „CharlesQuint”, za koju se pripremaju 3 marke: od 20 c. sa slikom Šarla V i od 2 i 4 Pr. sa slikamns iz njegovog života.

Btiopiia: Službeno je saopšteno izdanje maraka: jedna marka za vazdušnu poštu od 35 c. u tipu sadašnje marke od 30 c.: jedna spomen serija za srebrni jubilej cara Haie Selasija: — u julu biće izdate 3 mzrke za Crveni krst.

Izrael: Novi izraelski list „Phe holy» lamd” objavio je program izdamja za 1955 godinu: jedma serija od 12 vrednosti, kojih će svaka pojedina biti posvećena po jedmom izraelskom plememu; -— једпа 5еrija u Vezi sa ciljevima „Aliyat Hamoar”-a Koji radi ma useljavanju izraelske omladine: — jedna dobrotvorna marka za pornoć ratnicima iz poslednjeg rata; — jedna marka za 50-godišnjicu dolaska prvih pionira u Palestinu; — jedna serija posvećena glavnim sinagogama u inostranstvu, od kojih će biti prva koja je sagrađema u S. A. D. pre 200 godima.

Sirija: Izdace 5 vrednosti sa prigodnim pretiscima (90, 25 i 50 2. та гедоупи +5 1 50 P. za vazdušnu poštu) та зротеп па preduzete velike radove za dovođemje џоде 12 Елштафа u 'Alep,

STPOGODIŠNJICA PRVE MARKE JUŽNE AUSTRALIJE

Prva poštemska marka Južne Australije bila je izdata 1 januara 1855. Njema stogodišnjica biće proslavljena od 17 do 22

od.

rusalimski filatelistički Klub imao neto prihod od izložbe 8000 funti ili 21/> miliona dinara; da je, prema kazivanju filatelista, pre četiri godime bio čist dobitak na izložbi u Haifi 30.000 funti i da su za taj

novac ma jedmoj kući u cemtru grada 12-.

gradili sprat s velikini i luksuznim prostorijama za svoj klub, te taj klub ima sada svoj vlastiti dom. Ove prihode su postigli u glavnom od prodaje izložbenih maraka sa doplatkom u njihovu korist, zahvaljujući uviđavnosti tamošnje uprave pošta, koja Je takođe imala koristi od tih prigodnih maraka.

BORBA PROTIV FALSIPIK ATA.

„Jue Timbre” od 1. IT. 1955 donosi izve= štaj da je zakonom od 6 decembra 1954 g. pređašnji člam 144 Kazn. zakona potpuno revidiram i korigovan. Ovaj list, je doneo za svoje čitaoce, a mi nalazimo da će biti od interesa i za naše čitaoce, neke stavke iz toga zakona, koje se odnose na poštanske marke i na filateliju:

CIL 5. — Član 144 Kazn. zakona je zanmienjem sledećim odredbama:

„Biće kažnjemi zatvorom od 10 dana do. 6 meseci i kaznom od 20.000 do 200.000 franaka:

„3) Oni koji budu namerno čimili i1)Do= irebu poštamskih maraka koje su bile već upotrebljene, kao i oni koji budu makojim sredstvima predrugojačavali marke u cilju da ,ih oslobode maka upotrebe i da dopuste tako mjihovu ponovnu upotrebu:

„4) Omi Roji budu pre reštampavali, perforirali ili makojim drugim načinom preinačili poštanske marke metromole ili teritorija francuske umije ili druge fiduicirame poštamske vrednosti, koje su povučene iz tečaja ili ne, — 5 izuzetikom operacija propisanih od ministarstva PTT ili od ministarstva Prekomorske Prancuske za njihov račum ili za koju od poštamskih služba prekomorskih teritorija, — kao i oni koji budu prodavali. rasturali. nudili, delili, izvozili tako preimačene poštanske mare;

„5) Omnj koji budu Kkrivotvorili, imitivali ili preimačivali vinjete, marke, vrednosne oznake ili mupone za odgovore izdate od poštanske uprave neke strane zemlje, koji budu prodavali, rasturali ili delili poinenute vimjete, make, vrednosne cznake ili kupone za odgovore ili koji· ih budu upotrebljavali;

37

okfobra priređivanj em nacionalne filatelističke izložbe u Adelaidi, glavnom gradu Južne Australije. Tomi brilikom biće izda- :

~