Filatelista

»JUFIZ ||

Izložbeni odbor JUPIZ-a III šalje obaveštenje broj 4 od 29 decembra 1955 bratskim savezima, osnovnim organizacijama SFJ i članovima Izložbenog odbora o pripremnim radovima za izložbu:

1. FIP priznala međunarodni značaj JUMPIZ-a III

Za međunarodni značaj naše izložbe važna je odluka Međunardne filatelističke federacije (FIP).

U svom službenom Biltenu, upućenom svima članicama i stručnoj štampi UDOZOтата FIP ma dve izložbe koje će se održati uz učestvovamje FIP u i956 godini. Prva je međunarodna izložba FINLANDIA u Helsinkiju, a druga JUFIZ III u Zagrebu.

U vezi s tim. zaključila je FIP da službeno učestvuje ma našoj izložbi, a mesto pretsednika G. Luciena Berthelota, koji će za vreme održavanja maše izložbe biti zauzet macionalnim francuskim priredbama

Treća jugoslovenska filatelistička izložba

u Zagrebu

Danska, Finska, Francuska, Grčka, Izrael, Jugoslavija, Kanada, Kina, Luksemburg, Mađarska, Monako, Nemačka Savezna Republika, Nemačka Demokratska Republika, Novi Zeland, Norveška, Organizacija Ujedinjenih Naroda, Rumunija, S. A. D. S. S. S. R., Švedska, Turska i Urugvaj.

Prema gornjem postigli smo već do sada u pogledu broja poštanskih uprava, koje će izlagati na JUFIZ-u odličan uspeh, a pogotovu u poređenju s brojem poštanskih uprava koje su učestvovale na OVOgodišnjim izložbama (WESTROPA: 20, PRAGA: 22, NORWEX: 923, STOCKHOIMIA: 24).

Kako je generalna direkcija PTT u Beograđu pozvala na učestvovamje sve članice Svetskog Poštanskog Saveza, možemo očekivati da će se broj učesnica još i Dovećati. Prema stiglim podacima biće ti izlošci vrlo zanimljivi i poučni za svakog filatelistu i za širu publiku.

2) Od filatelista prijavljeno je do sada 146 izlagača sa zahtevom rezervacije od

kao pretsednik Francuske filatelističke federacije, određem je za pretstavnika ЕТР na našoj izložbi član odbora FIP G. Prof. Dr. J. Gruss dz Praga.

Ovakvim stavom FIP je priznala međunarodni značaj JUFIZ III i mnogo doprinela m-oralnom uspehu i značenju naše izložbe u međunarodnoj organizovanoj filateliji. II.

1) Do sada je prijavilo učestvovanje na JUFIZ-U 25 poštanskih uprava, od kojih će eksponati biti izloženi u službenoj skupini i to: Belgija, Bugarska, Čehoslovačka,

preko 900 vitrina. Po zemljama su zastupljene: Austrija, Belgija, Čehoslovačka, Egipat, Prancuska, Italija, Jugoslavija, Luksemburg, Mađarska, Holandija, Nemačka Demokratska Republika, Nemačka Savezna Republika, Poljska, Portugalija, Sarska oblast, S. 'A. D., Švajcarska, Turska i Vel. Britanija.

3) Rok za podnošenje predprijava ističe 31 decembra o. g. Oni drugovi koji još nisu poslali prijave, mole se da to odmah učine. Veliki rad oko konačne odluke o primanju prijavljenih izložaka i distribucije raspoloživih vitrina me dozvoljava produženje tog roka.