Filatelista

NW 0 O. TP O = => .

sa „7”; mesec hepoznat: od oznake godine videla se jasno brojka „9”: prema tragovirana od brojke iza nje moglo se sa sigurmošću zaključiti da je to trag od „9. a iza ove mogao je biti trag od brojeva koji u donjem delu imaju zaokružen završetak (3, 5, 6, 8, 9), ali nikako „7”. Prema tome i prema Novakovim podacima smatrao sam da je dan upofrebe bio 7. VII. 1926, Као što sam na gore navedenom: mestu u „Fi-

latelisti” bio stavio; ali se desila štampar– -

ska greška i u poglavlju je otštampan datum 7. VII. 1955. Ostali podaci o obliku žiga bili su isti, koje je i Novak bio naveo u „Filatelisti” za 1937 godinu.

Na moj poziv filatelistima, Кој; imaju taj žig, da mi ga dostave, odazvao se naš član Dragoljub Đokić iz Knjaževca i napisac mi sledeće obaveštenje: „Žig u pitanju nije upotrebljen 1926, već 7 sept. 1928 god. Ja sam lično kao ond. član Sokolskog društva bio učesnik ma tome slefu, koji je se obavio na Kosovu Polju... Ja sam se lično javio svojima sa Kosovog Polja, koju dopisnicu imam. Ja sam stavio datum (a i lično znam, da je proslava i

slet onda bio) 7 sept. 1928 god...... OVO.

obrazlažem stoga, što па mojoj dopisnici postoji žig VI рокг. sokol. slet Kosovo Polje, no taj đavolski datum nije jasan na istoj sem broja 7....”

Posle nekoliko dana Đokić je dolazio u Beograd i lično mi doneo tu svoju dopisnicu. Na njoj sam uveličavanjem i na bezbojnim oftiscima utvrdio datum, koji u pisanom fekstu na dopisnici stoji 7. 9. 1928.

Na {aj način se ipak, došlo do datuma upotrebe ovog žiga: 7“. IX. 1928.

Za mesto upotrebe ovog žiga Đokić mi je pisao i usmeno kazao: „Tu ma licu mesta kod spomenika ma Kosovom polju Uudarani su Žigovi i verovatno dalje slata pošta u Prištinu”.

Boja i ovog otiska žiga bila je ljubičasta. Na kraju, pojavio se još jedam učesnik sa sleta na Kosovu — drug Ing. Zoc Andrija. On je imao·potpun otisak žiga, koji је dobio na poštamskoj ispostavi na Kosovu, pod šatorom kod Kosovskog spomenika, na kome se vidi ceo jasan natpis „VI POKRAJINSKI SOKOLSKI” (a ne SVESOKOLSKI). Boja njegovih žigova je crnoljubičasta, A и"

Zahvaljujući predusretljivosti drugova Dragoljuba Đokića iz Knjaževca 1 Img. Andrije Zoca iz Beograda najzad smo u mogućnosti da tačno registrujemo ovaj prigodni 215.

KOSOVO POLJB. — 7. IX. 1928.

Za vreme održavanja VI pokrajinskog sokolskog sleta na Kosovu, ma ispostavi pošte Priština pod šatorom kod Kosovskos spomenika, upotrebljavam je prigodan pr= stenast žig veličine 291/•/20 mm, s mostićem za datum. Natpisi: u prstenu „VI POKRAJINSKI SOKOLSKTIT / KOSOVO POLJE”, u gormjem segmentu izmad datuma „SLEBT”. Datum u mostiću u jednom redu „1. IX. 1928”. Boja žiga ljubičasta ili crnoljubičasta. VUKOVAR. — 31. XII. 1955.

Za dan proslave 240-godišnjice pošte u Vukovaru odobrila je Generalna direkcija PTT rešenjem Br. 11.509 od·17. XII. 1955 upotrebu jednog prigodnog žiga s nepro- ' menljivim datumom u crnoj boji.

Žig je okrugao bez okvira. Prigodni

tekst u latinici u krugu „240-GODIŠNJICA POŠTE” u gomjem delu. a u donjem ime mesta. U srednjem delu žiga dva grba; iznad njih datum „31. XII” u luku i ispod njega jubilarne godine ,1715—1955”.

TRAŽE SE PRIGODNI ŽIGOVI

Uredništvu su potrebni otisci sledećih prigodnih žigova:

1) ZADAR, od 2. XII. 1908. upotrebljavam o proslavi šesetogodišnjice vladavine Franje Josifa.

2) GRUŽ, od 4—5. VIII. 1924, za vreme posete britanske fiote. Redovan žig te pošte (Dubrovnik II) u crvemoj boji.

3) KOTOR, od 5. VIII. 1924, o poseti kralja Aleksandra Kotoru. Redovan žig u crvenoj boji.

4) SKOPLJE, od 20, V.-—10. VI. 1928, povodom zemaljske izložbe u Skoplju.

5) ZAGREB, od 3—4. VI. 1931, za vreme Dosete kraljevskog para. Upotrebljavani redovni žigovi u crvenoj boji na svim роštama u Zagrebu (1—10),