Filatelista

Моје зе čitaoci, koji imaju potpune оtiske ovih žigova, da ih pošalju Uredništvu radi kopiranja — ma adresu: BEOGRAD, Ulica VOJVODE DRAGOMIRA %. Svi troškovi oko slanja u preporučenom pismu biće naknađeni pošiljaocu.

a I–ıoII–—II<—:–đ–-O0J —_

Kupujem pretfilatelistička pisma Srbije Dimitrije Janičijević . Vojislava Ilića 39 Beograd

AEROFILATELIJA

NOVE MARKE ZA VAZDUŠNU POŠTU

U ovom broju „Filateliste” ı odeljku „Nove marke” objavljena su nova izdanja maraka za vazdušnu poštu u ovim zemljama: Valis i Fitina (1), Ekuador (6), Etiopija (3), Kolumbija (8), Sirija (2), PFilipini (2), Čile (3) i Španija (5).

Brojevi u zagradama znače koliko je u dotičnoj zemlji izdato raznih maraka za vazdušnu poštu.

SPECIJALNI LET O DESETOGODIŠNJICI UJEDINJENIH NACIJA IZMEĐU BEČA I NJUJORKA

Jedan specijalni let bio je uveden 24 oktobra između Beča i Njujorka povodom desetogodišnjice Ujedinjenih Nacija. Za žigosanje poštanskih pošiljaka upotreblien je specijalni prigodni pravougaoni žig s okvirom s amblemom Ujedinjenih Nacija i s tekgtom „WIEN 101/94 ОСТО-

BER 1955 i u četiri reda „Sonderflugpost Wien——New-YVork /10 Jahre Vereinte Nationen/Special Air Mail Vienna New-Vork/ United Naticns Tenth Anniversary” (= Specijalna vazdušna pošta Beč—Njujork/ 10 godina Ujedinjenih Nacija).

PRODAJA FRANCUSKE AVIONSKE MARKE OĐDĐ 1000 FR. PO CENAMA ISPOD NOMINALE

„S. B. Z. donosi u broju 12 vest iz Framcuske: U nekim frgovinama u Parizu marke od 1000 franaka (br. 851), neponištene, nude po 900 fr. Ovo je svakako neshvatljivo, pošto je ova marka još u tečaju. Smatra se da se radi o nekim špekulantima, koji su nakupovali veće Конčine tih maraka, da bi ma mjima na brzu ruku zaradili, pa sad mesto brzo postignute dobiti, u šteti su zbog beskorisno uloženog novca, te ih moraju prodavati i s gubitkom, da bi došli do svog movca.

IZLOŽBE

240 GODIŠNJICA POŠTE VUKOVAR

Podaci o osnivanju pojedinih pošta u našoj zemlji prilično su oskudni. U poslednje vrijeme i nauka se počela više baviti istraživanjem istorije našeg saobraćaja, pa i pošte. Formiraju se poštamski muzeji, koji bi trebalo da obuhvate čitavu problematiku istorije pošta. Iz te perspektive Gradski muzej u Vukovaru, odnosno direktor istoga drug A. E. Brlić, počeo je proučavati arhivsku građu u vezi s početkom delovanja pošte. Iako je postojalo nekoliko mišljenja o datumu kada je vukovarska pošta zapravo proradila, naučno je sada ustanovijeno, da se prvi pisani dokumentarni podatak pojavljuje 1715. g. Te se, naime, godine prvi put u pristupačnoj mu-– zejskoj-arhivističkoj građi spominje vulkovarski „postarum magister ex Walcouar” Bmericus Lichtenmstein.

Prema tome, vukovarska је kotarska pošta mogla krajem 1955 g. i proslaviti 240 godišnjicu svoga djelovanja na ovome području. Razumije se, da je trebalo postaviti prigodnu izložbu, u kojoj bi se ipak

mogao dati istorijski pregled rada pošte u našim krajevima od najstarijih vremena do damas. a napose izložiti sav doukumentarni materijal u vezi OVOg rijetkog događaja. Zahvaljujući požrtvovanom zalaganju direktora Gradskog muzeja A . E. Brlića u u poslednji čas formiran je odbor za Dbroslavu ovog rijetkog jubileja.

Poštanski muzej u Zagrebu, Gradski muzej u Vukovaru i Kotarska pošta stavili su izložbenom odboru na raspolasanje niz vrijednih dokumenata. Nisu izostali mi pojedinci, iz čijeg je posjeda izložba dobila veliki broj rijetkih eksponata.

Ova se izložba nije mogla ni zamisliti bez sudjelovanja filatelista. Oni su svojim zbirkama. wdali ovoj priredbi zaokruženu cjelinu jer su u prvom redu izložili onaj materijal, koji je u istorijskoj vezi & na= šom poštom.

Vrilo zanimljiv je bio i onaj deo izložbe, u kojem je dragocjenim materijalom iz posjeda zagrebačkog Poštanskog muze= ja bio prikazan i rad pošte u NOB-i.

30