Filatelista

O OON PENJE нади“ Рени

NAŠI SARADNICI SARAĐUJU NA OBRADI MIHELOVIH KATALOGA

I naš stari saradnik Evgenije Arhamgelski izveštava mas da je radio ma ispravci Mihelovogs Kataloga za 1955 i za 1956 godinu. U katalogu za 1955 godinu uveo je u područje Jugoslavije u seriji „Partizanki” iz 1945/7 g. (br, 470—485) i u seriji „.Partizanski” s pretiscima iz 1949 godine (br. 590—597) različite vrste papira; kod avionske serije iz 1947 g. kod vrednosti od 2 din. uveo je obrnuti raspored imena Jugoslavije, štampan 1950 godine. U katalogu za 1956 godinu uveo je kod

područia Rusije do tada nepoznate marke standardne serije 1939 godine sa smanjenim crtežom br, 677 II- 689 TT. 00935) IL; koje je objavio kao rezultat svog istraživačkog rada m filatelističkom časopisu „Rossika” br. 44 46 i u „British Journal of Russian Pbhilately” br. 15—17, kao i neke mazive pod slikama maraka.

Redakcija Mihelovog kataloga pozvala Je E. Arhangelskog na saradnju i za katalog za 1957 g. i on se sprema da unese potrebne ispravke celokupne Rusije, Bstonije, Latvije, Litve, Poljske i marke vazdušne pošte cele Evrope.

IZ SAVEZA FILATELISTA SRBIJE

PODRUŽNICAMA I POVERENIŠTVIMA

Mole se podružnice — povereništva da hitno dostave SPS-u spiskove svojih članova koji vrše razmenu sa inostranstvom.

Podružnice — povereništva dužne su da prijave SFS-u svakog svog člana Кој želi da vrši razmenu sa inostranstvom. ČlanoVi koji nisu registrovani preko rukovodioca za inostranu razmenu SPS, kod „Jugofilatelije” nemaju prava razmene.

Preporučuje se podružnicama da odmah pošalju Savezu izveštaje sa održanih skupštima. Pozivaju se podružnice i povereništva da izmire dužnu članarinu iz 1955 godine, i da odmah dostave Savezu upisninu za nove članove prijavljene u 1955 godimi.

Prilikom: slanja novca preko Nar. banke treba naznačiti na poleđini ček. uplatnice zašta se novac šalje.

Podružnice i povereništva treba odmah da pošalju spiskove članova, a svakog meseca treba da šalju neizostavno brojno stanje svojih člamova.

Sve podružnice i povereništva koja nisu do danas dala svoju saglasnost ma izvod računa za 1954 godinu, treba to odmah da učine. Za 1955 godinu knjigovodstvo će slati izvode u toku jamuara i februara; na njih treba odmah staviti svoju saglasnost ili primedbe i odmah ih vratiti Savezu,

Pri upisu novih članova pristupnice treba čitko ispuniti u duplikatu, staviti žig podružnice i overene ih poslati Savezu. Upisnina pripada Savezu i Шеђа је од-

mah slati: za odrasle po 50, a za omladđince po 10 dinara.

Članarinu treba naplaćivati tromesečno unapred i poslati je Savezu preko Nar. banke do kraja svakog tromesečja.

U martu izlaze marke ISTORISKI SPOMENICI. Preporučuje se podružnicama i povereništvima da odmah oftpočnu prikupljanje novca za te marke i odmah ga dostavljaju Savezu, da bi se marke obezbedile na vreme za sve člamove.

Savez ima na prodaju za svoje članove SVESKE ZA ZAMBNU MARAKA velikog formata sa 450 polja po ceni od 30 dinara komad. Poštarina pada na teret poručioca. Novac slati Savezu unapred.

Sve novčane pošiljke za Savez Filatelista treba slati ma tek. račun Saveza kod Маг. Бапке 1031-Т-6179.

Svu poštu za Savez treba slati na POŠTANSKI FAH. 702

Капсејатја Saveza malazi se u ulici Bulevar Revolucije br. 1a (ulaz sa га Marksa i Engelsa) na IIT spratu. Ima lift.

Telefon Saveza 25-382.

Podružnice i povereništva treba da dostave Savezu adrese, na koje treba za njih slati poštu i časopis „Filatelistu”,

Savez filatelista Srbije održaće svoju redovnu skupštinu 25 marta 1956 u maloj sali Narodne banke wu ulici 7 juli.

ČESTITKE ČLANOVIMA. SFJ PRIMNLJENE ZA NOVU GODINU

Za Novu 1956 godinu SFJ je primio velik broj čestitki iz inostranstva. od raznih filatelističkih organizacija,

Na prvom mestu treba da spomenemo čestitku upućenu Pretsedniku SFJ drugu inž, Živi M. Đorđeviću od strane Prefsednika FIP-e (Svetske filatelističke federa-

32