Filatelista

_ сђје) 5. Luuciena Beršhelota iz Pariza, a koja

glasi: „Šaljem Vam najbolje želje prigo dom Nove godine, za Vas, Vašu obitelj i za sve članove SF Jugoslavije, sa najboljim željama za puni uspeh „JUFIZA III”.

Odq Organizacionog komiteta II. Gym naestrade Jugoslavije u Zagrebu, za koju je SFJ predložio izdavanje posebne iprigodne marke — primili smo također čestitu za Novu godinu.

Preko druga Ing. Vernera člana Uprave SFJ i Delegata Jugoslavije na prošlogodišnjem Komgresu FIP-e u Stockholmu, stiglo je za Novu Godinu 106 čestitki iz inmostranstva (iz 19 zemalja) u kojima se također želi puni uspeh jugoslovenskimi filatelistima u 1956 godini i na izložbi „JUFIZ III”. Drug Verner je uzvratio pismenim čestitkama dobre želje inostranim filatelistima i filatelističkim orgamizacijama.

SASTANCI ČLANOVA SAVEZA PILA-

TELISTA U BEOGRADU

Opšti sastanci održavaju se sredom од 17 до 20 сазоуа 1 педе от od 9 до 13 саsova u DOMU GRAFIČARA — Cetinjska ul. 3 u parteru.

Podružnice održavaju svoje sastanke: „Avala”, „Sava” i „E. Deroko” svake srede u Domu grafičara:. — „Vračar” u Sinđelićevoj ul. br. 2 svakog utornika od 17 do 20 časova; — „L. Košir” svake subote u frontovskoj organizaciji u Bulevaru Revolucije (više kafane „Lion”).

Godišnja skupština „Kluba filatelista” u Novom Sadu

„Klub filatelista” u Novom Sadu, podružnica SFS, održala je svoju redovnu godišnju skupštinu 12. februara 1956 godine u društvenim prostorijama. Referat o radu Podružnice podneo je pretsedavajući dr. Nikola Grujić. U iserpnom referatu istakli su se uspesi Podružnice u 1955 godini, kritički se osvrnulo na omo štc nije bilo zadovoliavajuće i predložen je program rada za 1956 godinu.

Interesaninije tačke programa su bile: Mogućnosti odražavanja Republičke izložbe SFS u Novom Sadu u septembru mesecu 1956 godine, kao i organizacije stalne Sekcije za razmenu maraka pri Podružnici Novi Sad sa svrhom pribavljanja materijala i noviteta za članove Pođružnice i plasmana suvišnog maferijala pojedinih članova — putem razmene.

U okviru diskusije naročito se dotaklo pitanje zastarelosti postojeće Uredbe o razmeni maraka s inostranstvom, koja je u

a +

sadašnjem obliku kočmica za pravilan raz-

voj filatelije. | =O - ЈУ Podružnica na dan godišnje skupštine

broji svega 146 člamova; ji io 128 članova

(redovnih) i 18 omladinaca.

Skupština je donela jednoglasnu odluku, da se na teret Podružnice pošalju kao delegati ma izložbu „JUFIZ III” u iZagreb 1—2 zaslužnih filatelističkih radnika, članova Kluba filafelista.

Posebno je istaknut rad člana Kluba ing. Vemera u 1955 godini na uspostavljanju međunarodnih veza po liniji filatelije, što je ličnim učestvovanjem na Kongresu filatelista u Štokholmu i ličnim učestvovanjem na svetskim filatelističkim izložbama u Oslu i Štokholmu (gde je dobio najviša filatelistička odlikovanja) i sa učestvovanjem u Ocemjivačkom sudu velike Međunarodne filatelističke izložbe „Praga 1955” u Pragu postigao. Istakla se i važnost prefstojećeg učestvovanja druga Vernera ma ovogodišnjoj najvećoj svetskoj filatelističkoj manifestaciji, izložbi „FINLANDTIA 56”. na koju je drug Verner pozvat u svojstvu člana Međunarodnog žirija.

Posle ostalih referata, blagajničkog izveštaja i izveštaja Nadzornog odbora prešlc se na biranje move uprave i delegata na VIII godišnju skupštinu SFS u Beogradu. U movu upravu Podružnice izabrati

su za pretsednika dr. Grujić Nikola, za se-

kretara Mojsović Vlada, a za članove Uprave: Rašković Branko, Bek Jovan, Vermeš Petar, Jojkić Borivoj, Panić Milorad, Kašai Karolj, Vukičević Đorđe, Drik Anton, Misić Lazar i Gaudenji Teodor (oml.). Za članove Nadzornog odbora izabrati su: Avramov Sava, Pot Ljudevit i Jakovljević Kosta a za članove Suda časti: Dr. Hadži Kosta, Dr. Popović Relja i Ing. Verner Mirko.

Osim toga izabrati su i skupštinu SFS u Beogradu: 5 3 zamenika.

Sastanci Podružnice održavaju se medeljno dvaput u „Domu izvidnika” (Dunavski park) četvrtkom od 18 časova a nedeljom od 9 časova pre podne.

delegati za delegata i

TAKSENE MARKE, _poništene, Srbije, Crne 'Gore, Bosne i Hercegovine, biv. Jugoslavije, sva olcupaciona izdanja, ST” „B”, kao i sva samoupravna izdanja (oblasti, okruzi, banovime, srezovi, gradovi i opštine) — kupujem

DIMITRIJE B. SPAJIĆ : 12. ul, T,omina Beograd 11

PRETPLATNICI! SALJIPE ODMAH ZAOSTATLU PRETPLATU I PRETPLATU ZA 1956 GODINU TEKUĆI RAČUN UREDNIŠVA KOD NARODNE MWANEE 104—тТ—502

330