Filatelista

јан

Velika međunarodna filatelistička izložba FIPEX u Njujorku, koja je održana od 928 aprila do 6 maja 1956, — kao što smo već obavestili naše čitaoce u broju

1—29; za nju su bile učinjene ogromne Dpri-.

preme, pa su, između ostaloga, za istu izložbu bila pripremljena i rama izdanja, veoma interesantna za filateliste:

1) Za 28 april: izložbeni blok, nezupčen, koji se sastoji iz dve marke sa sli-

kom spomenika slobode: 3 c. purpurna i”

8 c. crvena i plava. U okviru je natpis „IN COMPI,IME/NTT TO 5-–th INTTFE:RNATI.ONATL, PHILATBLIC EXHIBITION 1956 / NEW YORK. N. Y. APR. 288 — MAY 6”. Ispod slika maraka je faksimil potpisa generalnog direktora pošta.

2) Za 30 april: marka od 3 се. purpurna sa slikom njujorškog koliseuma i Kolumbovog spomenika s natpisom „ЕТЕТН INTERNATIONAT, | FILATERIIC | BXXHIBITION”. 3) Za 2 maj: koverta za vazdušnu poštu od 6 c. crvena, s tekstom: „ATR MATI, 6 C FIPEX U.S. POSTAGE”.

4) Za 4 maj: spomen dopisnica od 2 c. crvena i plava s naštampanom slikom u ttouglu — rukom sa lbuktinjom sa Kkipa Slobode i s natpisom „FIPEX”.

JUFIZ III

Šta ćemo videti na Jufizu III? — Роlitika” daje ove podatke: učestvovaće 251 izlagač, od kojih će biti 94 iz naše zemlje, a 157 iz 41 zemlje svih kontinenata. Pored toga poštanske uprave iz 37 država sa svih kontinenata učestvuju kao izlagači па Doziv naše Generalne direkcije PT". Naš Zavod za izradu novčanica, Austriska državna štamparija i švajecarska štamparija „Kurvoazije S. A. izložiće materijal koji će prikazati proces proizvodnje ı druge zanimljivosti u vezi s proizvodnjom majuspelijih maraka.

Izložba će biti smeštena u dve ogromne dvorane novog dela Zagrebačkog velesajm:a i u izložbenoj dvorani Poštanskog mu-– zeja (omladinski izlošci) na ukupno 1340 ramova i vitrina. Celokupna izložbena površina biće oko 4.500 kvadratnih metara.

„FINLANDIA 56”

Filatelisti evropskih zemalja očekuju sa velikim interesovanjem pretfstojeću međdunarodnu. filatelističku izložbu u Helsinkiu, koja ве održava između 7—15 jula

IZLOŽBE

| MEĐUNARODNA IZLOŽBA FIPEX

Na ovoj međunarodnoj filatel. izložbi u inostranstvu će četvrti put zvanično biti zastupani filatelisti iz Jugoslavije sa preko 20 odabranih zbirki, kojima će reprezentirati jačinu ·naše filatelije. Našim

izlagačima je dodeljeno za ovu izložbu

65 vitrina prostora.

Prema konačnoj iprijavi prijavilo se izlagača sa 22 zbirke sa područja SFS dok svega jedan izlagač sa područja PSH. Osim ovih izložaka izlagaće filatelistički savezi Srbije, Hrvatske i Slovenije i svoje časopise.

Za vreme trajanja izložbe i to 12, 13 i i4 jula održaće se u Helsinkiju i OVOBOdišnji Kongres FPIP-e, na kojem će Jugoslaviju (FSJ) zastupati na osnovu odluke IV Skupštine SPJ održane u Zagrebu 21 maja 1956 godine drug inž. Mirko Verner iz Novog Sađa — član Uprave SPJ.

Izložbeni odbor je druga ing. Vernera pozvao ı za člana ocenjivačkog suda „Finlandia 56” izložbe — tako da će drug Verner sa svojim najavljenim izlošeima ovoga puta učestvovati izvan konkuren=

1056 godine pod nazivom „„EINLAN- cije — a sa izvatcima studijske zbirke DIA 56”. „Srbije — u počasnoj skupini. —

97