Filatelista

Први ee

Хун *. ita | ЕМИ

аи SFS пода тодепаапа Maršala Tita

Drugu

JOSIPU BROZU-TIT:U PRETSEDNIKU FEDERATIVNE NARODNE REPUBLIKE ·

BROGR AD Dragi naš druže ”Pito,

U ovoj našoj velikoj, pobedonosnoj godini, — u momentu kada se zastava ak= tivne miroljubive koegzistencije, koju si Ti, druže Tito, proneo preko nekoliko zemalja sa tri kontinenta, visoko i pobedonosno viori širom sveta doprinoseći još Većem miroljubivom zbliženju svih naroda sveta — filatelisti Narodne Republike Srbije najsrdačnije i najtoplije Ti čestitaju G64-ti rođendan i žele Ti, druže Tito, dug Život i još puno novih krupnih dela i uspeha za sreću i napredak naših naroda i či-

tavog čovečanstva.

Sekretar, Milan Gavrilović

Pretsednik Saveza filatelista Jugoslavije Inž. Živa M. Đorđević

Šš

Odgovor druga Tita-na čestitku SES

Josip Broz Tito

Savezu filatelista Srbije Beograd

Beograd, 31. V. 1956 g.

Najsrdačnije zahvaljujem na čestitci koju ste mi uputili povodom rođendana. Uzvraćam najbolje želje za dalji uspjeh u radu.

Josip Broz Tito

MEĐUNARODNI DANI CRVENOG KRSTA

Kod nas &e održava ove godine „Nedelja Crvenog krsta” od 6 do 12 maja, a osmi maj posvećen je ulozi i zadacima Crvenog krsta pri elementarnim nezBEodama. U ljudskom društvu nije bilo niti ima crganizacije sa plemenitijim ciljevima od Crvenog krsta. Ideja o njegovom ostva-– renju ponikla je u najtežim trenucima, u najvećim strahotama, za vreme rafnih užasa. Plemeniti tvorac ove organizacije Žan Anri Dinan, potstaknut ratnim Brozotama, pustio Je u svet ideju o pomoći DOstradalima, o pomoći svome bližnjem, kad mu je najveća nevolja. Ova je ideja proletela celim savetom i bila je prihvaćena i od onih mnajokorelijih propagatora rešavanja sporova među državama ratom.

Ali, tokom vremena ta se ideja prePosila i na druge nevolje čovečanstva, na pustošenje od raznih epidemija, na stra-

dalnike od gladi od raznih elementarnih r:epogoda.

Uloga organizacije Crvenog krsta nije ni na tome stala. Ona se i dalje širi: na borbu protiv raznih bolesti — tuberkuloze, raka, protiv alkoholizma i drugih neprijatelja čoveka .i rušilaca narodnog zdravlja, na prikupljanje dobrovoljnih davalaca krvi, na zdravstveno prosvećivanje narodnih masa, naročito majki i žena na selu, na navikavanje dece u školama па Kkorišćenje svih higijenskih propisa, па ргаvilnu ishranu naročito odojčadi itd. itd” _"Мповођгоји! plemeniti zadaci боје pred mmogobrojnim članovima Crvenog krsta, koji su Dinanovu ideju o pomoći bližnjem u ratnoj nevolji proširili na pomoć bližnjima u svakoj nevolji.

Ove godine našu braću u Makedoniji pogodile su elementarne nepogode, od kojih su nastradali radni ljudi zaposleni na