Filatelista

сменом преставком да му она достави формално решење, а како то решење није примио у року од 60 дана — накнадно је у даљем року од 7 дана ургирао за доставу решења, па пошто је и то остало без одговора, поднео је Савезном суду тужбу, којом је, у смислу члана 23 Закона о управним споровима покренуо управни спор због „ћутања администрације". Међутим, Савезни "врховни суд ову тужбу је одбацио, пошто је нашао да Тенерална дирекција ПТТ није државни орган у смислу одредбе члана 5 Закона о управним споровима, те се против аката које та Дирекција доноси не могу водити управни спорови.

Према члану 6 Уредбе о организацији, пословању и управљању југословенским поштама, телеграфима и телефонима, Генерална дирекција ПТТ је ортан заједнице основних јединица предузећа — поштанско-телеграфско-телефонског саобраћаја. Југословенске поште, телеграфи и телефони претстављају заједницу привредних организација које вјише јавну службу преноса поштанских телетрафских ·и телефон-

пошиљака,

"

ских саопштења у унутрашњем и међународном саобраћају. У наведеној Уредби није прописано да се против решења, која Генерална дирекција ПТТ доноси у вршењу јавне службе, могу водити управни спорови, — па нема места управном спору ни у овом случају.

На исти начин је окончан поступак и у случају једног члана Савеза филателиста, кога је Генерална дирекција ПТТ својом одлуком брисала из списка размењивача поштанских марака с иностранством, зато што је већ више пута његове пошиљке враћала због разних неуредности, а последњу његову пошилљку Генерална дирекција вратила је стога што је утврдила да је била намењена иностраном кореспонденту, који је уствари трговац марака. По изричној 'одредби поменуте Наредбе чланови Савеза филателиста Југославије не могу вршити филателистичку размену наших марака са иностраним трговинама филателистичких марака.

И у овом другом случају Савезни врховни суд одбацио је тужбу, јер се против решења Генералне дирекције ПТТ не могу водити управни спорови".

Пољске пригодне марке за 1959 годину

Поред до сада издатих предвиђена су за ову годину још ова издања марака:

1) Пољско сликарство (5)

2) Гљиве (8 марака троугластог 05лика) 3) За УГ филателистички конгресе (1)

4) За Светски конгрес за мир (2 или 3)

5) За пољски Црв, крст (2 или 3)

6) За 15 годишњицу пољске демократске републике (3)

7) За 44 конференцију Међупарламентарне уније (8)

8) За миленијум Пољске (10)

9) За тепку индустрију (2 или 3)

10) За „Дан марке"

11) За заштиту фауне (8)

12 За светски конгрес есперантиста (1).

Филателистички музеј у Барселони

Филателистички часопис „La RBRivista Pilatelica а4'Њана" доноси интересантно обавештење, да ће кроз кратко време бити у Барселони отворен филателистички музеј, који је основан од материјала, који је даровао граду Барселони

штански филателиста Рамон Марул Хугет. Та збирка, у којој има око 55.000 разних примерака сређених на 3000 листова, процењена је на 100 милиона лира. Ова ће збирка, према жељи дародавца, стално бити изложена публици, да служи у васпитне сврхе и за пропаганду филателије. Она ће бити и основа за даљи развитак овог музеја.

Продаја највеће реткости Шпаније

Пре неког времена позната белгиска филателистичка трговина Валаске продала је један врло леп употребљен примерак шпанске марке од 2 реала из 1851 године (у Иверовом каталогу под бр. Ва), који је погрешно отштампан у плавој место у црвеној боји. Продат је неком Белтијанцу за 520.000 белт. франака, а са плаћеним доприносом од 15% за трошкове лицитације, ова класична вредност је плаћена 598.000 белг. франака. И ова марка, као и многе друге реткости, потиче из некада чувене Фераријеве збирке.

Ова реткост је настала случајним уметањем једног клишеа од 2 реала у штампарску плочу за штампање марака од

73