Filatelista

6 реала, која је била штампана у плавој боји.

У немачком каталогу „Рарзја“, у при-“

медби је наведено да је познат и један пар марака од ове погрешне плаве марке од 2 реала и од 6 реала у плавој боји.

Дан филателистичке омладине у Данској

Савез данских младих сакупљача прославља сваке године свој „Дан' са изложбама, које су истовремено и смотре постигнутих успеха и средство за врбовање нових чланова. И ове тодине прослављен је тај дан 12 априла.

Битни део потребних средстава за даљи рад је допринесен од продаје једне специјалне коверте и једне пропагандне марке. Управа пошта била је одобрила и један пригодан жиг за изложбу града Никобинга на острву Фалстеру.

Укидање марака за ваздушну пошту y Белгији

Француски филателистички лист „Бе Timbre” доноси вест: Једним решењем од 10 јануара одобрено је франкирање свих поштанских поптиљака маркама раније намењеним само за ваздушну пошту. Другим речима, у Белгији више неће бити марака за ваздушну пошту (авионских).

Набавка Холандских марака,

„Service neerlandais de philatelie? La Науе — Раузг-раг — обраћа пажњу да лиферује само поштанске марке Холандије и Холандске Нове Гвинеје, које се у времену поруџбине налазе још на

ФИЛАТЕЛИЈА, гласило Филателистичког савеза Хрватске:

Број 2. — Садржај: „Др. Иван Рибар"; — Н. Рукавина: „Филателистичка документација о борби против куге и колере у нашим крајевима"; — Др. В. Сокол: „400 година поште у Пољској“; — Л. Машић: „Преглед графике у филателији" П; — Др. В. Симић-Вакановић: „Филателија у Финској"; — Вести о новим маркама и др.

Број 3. — Овај број је у главном посвећен Првој југословенској омладинској филателистичкој изложби — Јуфи-

22222, ИТРИИЋ,

филателистичким шалтерима. За остале раније емисије треба се обратити продавцима марака (трговинама). За Суринам и Холандске Антиле треба се обратити (непосредно управама пошта тих прекоморских територија. За поруџбине препоручује полагање извесне суме (од прилике 8 фор. унапред за сва издања у једној години. Тиме се избетавају трошкови порупбине сваке емисије посебно, а оне се шаљу полагачу претплате одмах по пуштању у течај и њихова се вредност одбија од положене претплате.

· Марке са Марса

Чему су све изложени неупућени љубитељи марака, нека послужи и овај пример.

Роберт Хампис из Брисла осуђен је на четрнаест месеци затвора зато што је продавао поштанске марке — са Марса, које је сам израдио.

Скакање цене једне погрешно отштамнане марке

Један приватни службеник купио је 1918 године на поштанском шалтеру у Вашингтону један табак авионске марке по 24 центи (100 комада). Касније је приметио да је слика авиона на марци отштампана наглавце, па је недељу дана после тога продао цео табак за 3000 фунти. Купац је цео табак одмах распарчао и већи део марака распродао у Америци. Тек после 20 година изнесгн је на аукцију у Лондону први примерак, а 17 новембра 1958 други примерак У Хармеровој аукцији у Лондону са искличном ценом од 1000 фунти. (Из ,„филателије'"). зу ТУ и Дубровнику: „Изложбени одбор"; — Др. И. Рибар: „Поздрав филателистичкој "омладини"; — М. Шерић: „Младим "филателистичким 'излагачима"; — М. Трипало: „Филателистичкој омладини Југославије"; — Др. Н. Ивета: „Филателија у Дубровнику": — Др. В. Сокол: „Неке карактеристике гласничке службе у старом Дубровнику"; — В. Ерцеговић: „Дубровник наша Атена и бисер Јадрана"; — „Прописи за пријаву и примање изложака"; — „Подела изложака"; — „Оцењивачки суд"; — „Правилник оцењивачког суда".

74