Filatelista

PI — в) на дописницама за Словенију: 1 ВЕРМО ОВЕЉОКОЈТЕ / АМТИМЈВЕВНKULOZNI DISPANZBR / Samc ргауосаsno zdravljenje / omoguči ozdravijenje; 2) Be-Se-Že VAKCINA / VARUJE PRED JRE/PLIK:O / ZARADI TEGA ZAHTBVAJ DA SE ТМОЈ ОТВОК СЕРЕ; — г) на дописнипама за Македонију: 1) ПОСЕТУЈТЕ ГО РЕДОВНО АНТИТУБЕРКУЛОЗНИОТ ДИСПАНЗЕР / САМО ЛЕЧЕЊЕТОК ДО ВРЕМЕ / ДАВА МОЖНОСТ ЗА ОЗДРАВУЕЊЕ;: — 2) Бе-Се-Же ВАКЦИНА / ЗАПАЗУЈЕ ОД ТУБЕРКУЛОЗА / ЗА ТОА БАРАЈ ТВОЈЕТО ДЕТЕ ДА СЕ ЦЕПИ.

1 октобра 1948 биле су издате нове дописнице с истом Маршаловом сликом и с истим текстом и бојом као код оних издатих почетком 1946 године, само са промењеном ценом на 2 динара. Издате су четири дописнице (као раније): а) за Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину; — 6) за Хрватску — в) за Словенију; — г) за Македонију.

1 октобра 1949 пуштено је у течај ново издање јединствене дотиснице за унутрашњу употребу у целој Југославији, са ранијом сликом Маршала Тита — у униформи са капом, са текстом ФНР JSTOCJIABMJA — FNR JUGOSLAVIJA / ДОПИСНИЦА DOPISNICA / ПОШТЕНСКА КАРТИЧКА / САВТЕ РО5ТАТЕ / дин. 2 фп.“. Текст и слика У плавој боји.

13 октобра 1949 пуштена је у продају једна пригодна дописница, издата поводом ПЛ конгреса синдиката службеника ПТТ. Ова дописница израђена је од редовне дописнице са сликом Маршала Тита издате 1 октобра 1949 са додатком конгреснот знака отштампаног у врху левог празног простора на адресној страни у истој — плавој — боји као и остали текст и Титова слика.

У пролеће 1950 године пуштено је једно ново издање јединствених марака за целу Југославију: са сликом Маршала Тита у цивилу без капе, у новом оквиру, с текстом истим као код претходне дописнице, али с промењеним _ типом слова, а нарочито с упадљиво већим ,2" у ознаци вредности.

У мају 1950 године ново издање с измењеном сликом Маршала Тита у цивилу, с оквиром од двојних правих линија, са истим текстом и бојом као код претходних, са великим ,2" у ознаци цене. 3

Од ове дописнице израђиване су разне притодне дописнице:

а) Од 1 до 8. ХГ. 1950, за време „Недеље поште“, у Љубљани су биле у употреби дописнице са пропагандним упутом за правилно адресовање поштанских . пошиљака: на празном простору на адресној страни, у црној или смеђој

боји: „УТОЈ / ТУОЈЕ PISMO / NE BO PRIŠLO /V PRAVE БАЈКЕ / СЕ МЕ МАPIŠEŠ / KRAJA / NASLOVNE POŠTE / UILITCE TN / HIŠNE ŠTEVILKMBEM”.

6) У пролеће 1951, о прослави десетогодишњице Освободилне фронте у Словенији издате су дописнице са пригодним цртежом у левом горњем углу на празном простору адресне стране у црвеној боји — партизанке са заставом и радника са чекићем, у виду значке, и са јубиларним годинама „1941 — 19517.

в) За време „Недеље поште“ у Македонији, од 4 до 1. Х. 1951 издате дописнице с отштампаним пригодним тек-= стом на левом празном простору адресне стране „НЕДЕЉА НА ПОШТИТЕ / во н. Р. МАКЕДОНИЈА / 4 — 11. Х. 19517.

г) У марту 1952 године у Љубљани су издате дописнице са цртежом Комуналне банке и пропагандним текстом у смеЂо-опекастој боји, на празном простору на адресној страни: „М]Тавајђе / ргћтапke mipri banki / Komunalna banka / (prej Mestna hranilnica) / Ljubljama”.

Под крај 1951 године прештампане су дописнице из редовног издања новом вредношћу. Ранија вредност са великим »2' поништена је, а доштампана је нова вредност „дин. 10 Ффт.. Претисак у првеној бори.

У пролеће 1954 године употребљаван је у истом циљу ручни жиг у црној, ма-= стиљавој боји, којим је поништавана ранија вредност и отиснута испод ње нова „дин. 10 Фп.7.

Од 10 јануара 1953 г. пуштене су у течај нове поштанске дописнице за унутрашњи и међународни саобраћај према решењу Главне дирекције пошта Бр. 134 од 9. Т. 1953:

1) Проста дописница 3за унутрашњи саобраћај с вредношћу од 10 динара, која је означена на самој вредносној Oзнаци с ликом Маршала Тита, на којој је у врху слике натпис „ФНРЈ ЈУГОСЛАВИЈА", а у дну „ЕМЕ ЈОСОЗРАМЈЈА"; у доњем десном углу слике је ознака вредности „РТМ 10". Лево од марке је текст у два реда „ДОПИСНИЦА РОРТУМСА / ПОШТЕНСКА КАРТИЧКА". Вредносна ознака и текст, са пет адресних линија отштампани су на десном већем делу адресне стране у зеленој боји.

2) Дописница с одговором за унутрашњи саобраћај у вредности од 20 динара, састављена из две обичне дописнице као под 1). На другој дописници испод текста отштампана је у трећем реду реч „ОДГОВОР".

3) Дописница за међународни саобраћај. Вредност 17 динара. Вредносна O-

180