Filatelista

ЈИ _—_ Бо и и

"знака са сликом Маршала Тита, на ко-

јој је само у дну натпис „ЕМЕ ЈОЈСОSLAVIJA”, a y десном доњем углу ознака вредности „РМ 17". Текст лево од вредносне ознаке у једном реду „РОРТ5МЕСА — САБТЕ РО5ТАГЕ“. Остало све као под 1), само у црвеној боји.

4) Дописница с одговором за међународни саобраћај. Вредност 34 динара. Састављена из две дописнице под 3), само с измењеним текстом у два реда: на IrpBoj „DOPISNICA SA ODGOVOROM / CARTE РОБТАТЕ АМЕС REPONSE РАУЕЕ", на другој „РОРТОМСА ЗА ОРСОМОВ / САВТЕ РОБТАГЕ ВЕРОМБ5ЗЕ". Све је штампано у црвеној боји.

26 априла 1953 издате су 32 дописнице са разним сликама прадова и предела из Југославије на адресној страни на левој половини, а на десној половини са вредносном ознаком са сликом Маршала Тита и текстом као код претходног издања; све отштампано у смеБој боји. — После ове 1 серије издате су још три серије: П серија од 32 допи-

снице са разним сликама, у црно-зеленој боји; — 11 серија од 36 мањих дописница са разним сликама у мркој боји; ТУ серија од 36 дописница величине као у 11 серији, са разним сликама у тамно-зеленој боји. (В. „Прво послератно издање дописница са сликама наших предела" од Б. Новаковића у „Филателисти“ за 1953 годину на стр. 224, где су наведени градови и предели, чије су слике на дописницама у све четири серије). Б. — НА ДОПИСНИЦАМА УПОТРЕБЉАВАНИМ НА СЛОБОДНОЈ ТЕРИТОРИЈИ ТРСТА ПОД ВОЈНОМ УПРАВОМ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ АРМИЈЕ

За издања ових дописница види преглед у чланку „Дописнице употребљене на Слободној територији Трста под војном управом југословенске армије> у „Филателисти> бр. 5—6 за 1959 годину, на стр. 68.

Измене наредбе о филателистичкој размени с иностранстбом

У Службеном листу ФНР Југославије бр. 46 од 18 новембра 1959, стр. 1077, објављена је измена Наредбе о условима под којима се може вршити филателистичка размена са иностранством.

За наше читаоце доносимо интегрални текст наредбе:

На основу члана 34 став 1 тачка 5 Уредбе о спољнотрговинском пословању (Службени лист ФНРЈ, бр. 25/55 и 19/59), Комитет за спољну трговину издаје

НАРЕДБУ о изменама и допунама Наредбе о условима под којима чланови Савеза филателиста Југославије могу вршити филателистичку размену поштанских марака с иностранством.

1. У Наредби о условима под којима чланови Савеза филателиста Јутославије могу вршити филателистичку размену поштанских марака с иностранством („Службени лист ФНРЈ", бр. 2/57) у тачки 3 став 2 речи: „износ од 10.000 динара"' замењују се речима: „износ од 15.000 динара кад се шаљу југословенске марке, односно 10.000 динара кад се шаљу стране марке".

2. У тачки 6 под а) речи: „до 300 динара" замењују се речима: „до 500 динара", а речи: „прелази 300 динара" замењују се речима: „прелази 500 динара».

У истој тачки под 6) речи „до 1500 динара" замеђују се речима: „до 2000 ди-– нара".

3. У тачки 7 на крају текста под ж) уместо тачке ставља се тачка и запета

и после њега додаје се нови текст под 3) који гласи:

»3) ако пошиљка садржи окупациске марке са изразито непријатељским паролама, амблемима или ликовима“.

У истој тачки додаје се нови став 2 који гласи:

„Ако размењивач марака понови који од случајева из претходног става под д), е) или з), Генерална дирекција пошта, телеграфа и телефона може га привремено или трајно брисати из списка размењивача". 4. Ова наредба ступа на снагу осмог дана по објављивању у „Службеном листу ФНРЈ".

П. бр. 1497, 10 новембра 1959.

181