Filatelista

Разђој филателије 7 Суботици |

После Шрвог светског рата постојао је у Суботици велики број вредних сакушљача марака, који су у филателистичком свету уживали добар глас.

Већ почетком 1920 тодине почели су суботички филателисти да одржавају редовне састанке, а 16 октобра те године на једном таквом састанку пала је идеја да се оснује једно филателистичко друштво. На раду око успостављања друштва највише се истицао суботички индустријалац Марцел Коп. Правила новооснованог друштва „Бачка“ била су потврђена код власти у марту 1921 године. Тиме је основано најстарије филатетелистичко друштво у Војводини.

Филателистички живот у Суботици проводио се првих година са великом заинтересованоишћу чланова и постизан је леп успех у стварању збирки марака, али 1926-7 године показује се у раду друштва ! (известан застој. Шривредна криза у то време имала је одраза и на филателији. Велике збирке суботичких филателиста које су могле да служе на понос нашој филателији, распродаване су; старији филателисти су се повлачили из активног учешћа у друштву.. „Бачка“ се ипак одржала и у тим тешким данима захваљујући доброј вољи и активности млађих чланова. У 1931 години осећа се приливом нових, млаБих, агилнијих чланова ново пулсирање филателистичког живота. Управа друштва била је поверена млађим члановима, а међу њима нарочито се истицао својом агилношћу тадашњи секретар друштва Л. Фишер.

1933 године основана је при овом друштву омладинска секција, прва у овим крајевима.

У то време „Бачка“ је сарађивала и на оснивању Југословенског филателистичког савеза, — који је основан 28 маја 1933 године.

Већ у 1934 години друштво је било приредило свој „први оглед марака“, који је у Војводини наишао на такав пријем, да је идуће, 1935 године, приликом Видовданског соколског слета био приређен други оглед, а у октобру нова смотра марака са излошцима чланова из целе Војводине. Поред изложбе одржана је и берза марака.

Поводом прославе своје петнаестогодишњице и за време годишње скупштине Југословенског филателистичког савеза, у септембру 1936 године, „Бачка“ је приредила већу изложбу, на којој је било приказано 49 изложака, од којих је било одликовано: позлаћеном плаке-

том 1, сребрном 1, посребреном 2, бронзаном 13. Био је издат и изложбени каталог. Овом изложбом био је постигнут толики успех, да се може сматрати да је то била једна од највећих изложби код нас до тог времена.

У 1937 тодини „Бачка“ је приредила два огледа марака са берзом, од којих је приход уступљен у добротворне сврхе, — у корист зимске помоћи.

1938 године била је приређена једна већа изложба у вези „Суботичке привредне недеље и изложбе“ са берзом марака. Овом приликом достигнута је максимална посета на нашим изложбама: 3246 одраслих посетилаца и 8690 ђака.

Ово су били најлешши дани у историји „Бачке“, дани најактивнијег филателистичког живота у Суботици.

Претседник „Бачке“ тада је био Милан Драганић, чија је велика заслуга била за поститнуте успехе у овом друштву, коме је он био на челу више од десет година. .

Последња манифестација овога вредног друштва пре Другог светскот рата била је прослава његове двадесетогодишњице — 9 марта 1941 г. Том приликом је прослављена и десетогодишњица претседниковања вредног Драганића и потпретседника Стевана Добо. Том притиком је била приређена само јубиларна берза марака. С обзиром на тадашње предратне прилике није се могло. мислити на приређивање изложбе.

Немамо података како је текао филателистички живот за време окупације, али изгледа да се није био потпуно угасио.

Већ од 1 априла 1946 излази „Филателистички преглед“, орган Филателистичког друштва „Бачке“, под уредништвом Л. Фишера. Од 1 децембра исте године у Суботици излази, место „Филателистичког штрегледа у његовом наставку, „Филателистички гласник“, чији су власници били најпре ДЕ Мучалов, а затим Л. Фишер, који је био и уредник тога листа до краја његовог излажења, — до маја 1949 године.

После оснивања Савеза филателиста Собије подружница у Суботици била је једна од његових подружница са најмногобројнијим чланством и она је наставила с радом на филателији у духу „Бачке“. Нарочито је улаган велики труд на пропаганди филателије међу омладином, и ту је постигнут знатан мепех; у 1951 и 1952 години биле су приређене смотре марака омладинске

182