Filatelista

сектије, а вероватно да је била још која смотра, скромна по обиму, али корисна sa пропагирање филателије у нашој, најфилателистичкијој, Бачкој. И ова Шрва покрајенска филателистичка изложба, коју приређује Подружница Савеза филателиста Србије у Суботици, поводом 180 годишњице поште у Суботици, је осигуран доказ јаког филателистичког живота, а биће и сјајан

приказ филателије у Бачкој и осталим деловима Војводине и Србије, који ће узети учешћа на овој великој манифестацији филателије. i

Ми смо уверени у велики успех ове изложбе и желимо да она буде претходница друге изложбе, којом треба да прославимо четрдесетогодишњицу подружнице вредних филателиста Суботипце. :

(0 пропаганди филателије

Реферат Др. Б. Новаковића поднет тлљенумској седници СФЈ 14. Х. 1959

Све већи успон југословенске филателије у последњој деценији ставља и низ проблема пред југословенске филателистичке организације, а у првом реду питање масовног организовања наше филателистичке омладине. До сада су наше ифлателистичке организације, пре свега Савез филателиста Југославије, учиниле понешто на омасовљењу филателистичке омладине, али је све то још увек недовољно и далеко од онога што треба учинити.

Филателија је мање спорт, а далеко више грана људске делатности, која данас задире у низ пора човекове активности. Истовремено спојити лепо са корисним може да се постигне у филателији, која потстиче интересовање код сакупљача за низ ствари.

Филателија, као таква, треба нашој омладини да омогући проширивање већ стечених знања у основним, средњим и другим школама. Филателија има могућности да младе људе посредно или непосредно заинтересује и истовремено да буде средство очигледне наставе за историју и географију. Преко марака или дописивањем са својим иностраним партнерима или коришћењем филателистичке литературе на страним језицима омладина може да учи стране језике. Марка ће провести сакупљача кроз свет уметности; она ће га исто тако довести и у свет науке као и приказати му низ спортских догађаја. Сва збивања у свету данас обележавају се преко марака. Марке су успеле да забележе начин, на који човек савлађује свемир, како истражује морске дубине, како укроћује природу и др.

Редак је тако идеалан предмет за омладину и њено васпитање као што су марке. Сакупљање марака може младе људе да научи да буду вредни, марљиви, штедљиви, да подигне ослабљено интересовање, да васпитава и да понеког отргне од улице и њеног негативног утицаја. Данашње доба је доба брзине, које је унело динамичност у живот људи и које је донело далеко слободније развијање деци „а тиме појачало и њихово интересовање за сва збивања. Слободан развој интелекта истовремено га изоштрава и стога данашњу децу мање интересује „Пепељуга“ од достигнућа савремене технике — ракета, аутомобила и др. мање клис и фирис од футбала и кошарке. Поставља се питање како је могуће омасовити филателију међу нашом омладином и тим путем пружити јој ово средство за васпитање, њено културно образовање и подизање знања.

При овоме свакако је нужно водити рачуна о коме узрасту омладине се ради, па би према узрасту могла да се изнесе ова физиолошка подела:

1) Деца до 12 година

2) Период пубертета од 12 до 16 година 3) Период првих година зрелости од шеснаесте па надаље.

Нигде диапазон година није толико важан као од 6 до 18 године старости; за непуних 12 година од претшколског детета формира се зрео човек, те није нимало свеједно којим се начином у томе периоду приступа. Ово је предност педатога ти стога нам се чини да је наставно особље најидеалније као активни пропататор филателије, јер је најбоље прилагођено духу младих.

Друго је питање којим средствима треба деловати у великој акцији пропаганде филателије међу најмлађима и омладином. Путеви и средства су разноврсни, али и широки и нама доступни, — и ево неких од њих:

1) Школе и наставно особље;

Без обзира која је школа у питању (основна, средња, индустриска, факул-

183