Filatelista

= ПИ ПИ а НЕ.

Тога дана на овој пошти употребљаван је пригодан жиг који је одобрила Ген. дирекција ПТТ решењем Бр. 14161/1 од 5. новембра 1959.

Цртеж је израђен према првом житу ове поште, употребљаваном при њеном отварању, а израдио га је Др. II. Гавранић, акад. сликар из Запреба. Облик жига је прстенаст, величине 21/11% мм, с именом МНОМИТСА у претенастој површини, у чијем је доњем делу шестокрака звезда; у кружном пољу је датум 6ез године (како је употребљаван 1849 тодине). Испод прстенастог жига су

године: отварања поште ,1849" и година прославе ,1959". )

% БАЊАЛУКА. — 16 — 22. ХГ. 1959

Поводом одржавања филателистичке изложбе у Бањалуци у част 40 годишњице КИЈ и десетогодишњице Филателистичке подружнице у Бањалуци одобрила је Ген. дирекција ПТТ под Бр. 13684/1 од 28. Х. 1959 употребу пригоднот поштанског жита за време трајања изложбе, на пошти у Бањалуци.

5-А ОМЛАЛИНЦЕ

ОМЛАДИНСКИ ОДЕЉАК НА ИЗЛОЖБИ „ПОЉСКА 60“ У ВАРШАВИ

На овој изложби у Варшави биће, први пут на једној великој међународној изложби под патронатом ФИП-е, допуштено излагање и омладинских збирки. Учествовати у овом одељку могу само омладинци до 18 година. За оцену ових изложака биће одређен нарочити жири.

Формулари за пријаву и друга обавештења могу се добити од Инж. Мирка Вернера — Нови Сад, Пошт. фах 81:

ПОШТАНСКА НЕДЕЉА ПИОНИРА У МАРИБОРУ Поштанска недеља пионира у Марибору била је приређена од 4 до 12. октобра 1959.

Марибор је и овом приликом приредио за филателисте једно угодно изненађење. То је нова страница у златном филателистичком албуму успеха мариборских пионира, а за њихов сјајан рад Савез филателиста Југославије одао им је специјално признање на седници 14. Х. 1959.

Шта је све учињено у Марибору у оквиру ове пионирске недеље7

Пионири су у поштанским оделима ишли уз старије другове — разносаче

поште: делили, разносили поштанске пошиљкље. Они су седели на поштанским шалтерима, обилазили пошту, упознавали њен живот.

У оквиру ове недеље је и приредба лепо аранжиране омладинске филателистичке изложбе у Марибору. Њеним отварањем и почела је успела поштанска недеља.

Марибор је имао за ту приредбу и пригодан жиг, две пригодне коверте и

193