Filatelista

балонску пошту. Млади филателисти пуштали су у зрак балоне са специјал-

ним ковертима са вишејезичним текстом.

да им се поврати коверта преко поште где се коверта буде нашла. И једна међу првим ковертима стигла је из Смедерева. И Марибор нам јавља почетком месеца новембра: „До сада у матицу, од послатих 300 коверата враЋено је 73. Свака коверта добиће атест. Јотт данас се прича пуно о поштанској недељи пионира и балонској пошти“.

(Са ове велике манифестације стигло је у Београд писмо: „Младим филателистима Београда! Приликом „Поштанског тједна пионира и отворења Омладинске филателистичке изложбе у Марибору шаљемо вам срдачне поздраве. Најмлађи филателисти Марибора“.

Хвала најмлађим филателистима Марибора у име најмлађих и нас старијих Београђана. — Желимо им и даље успехе. ' Брана

ПРИГОДНЕ КОВЕРТРЕ

ПРИГТОДНА КОВЕРТА ЗА 26 КОНГРЕС УНИЈЕ МЕЂУНАРОДНИХ САЈМОВА

Ф. Д. „Поштар“ у Загребу издало је поводом 26 конгреса Уније међународ-

-них сајмова, одржаног у Затребу од 21.

до 23. Х. 1959 пригодну коверту бр. 8 са цртежом Др. П. Гавранића, истим као и за 50 годишњицу Загребачког велесајма, само у другој, чоколадастој боји и са текстом испод цртежа: гбете СОМGRBSS DE IV UNION DES RBROTRES INТЕВМАЛТОМАЋЕ5 — 21. — 28. Х. 1959.

КОВЕРТЕ ЗА ТУРНИР КАНДИДАТА ЗА СВЕТСКОГ ШАХОВСКОГ ПРВАКА

За овај шаховски турнир (од 6 септембра до 831 октобра), који се одржава: на Бледу од 6. 1Х до 30. 1ТХ; у Загребу од 3. Х. до 15. Х. и у Београду од 18. Х. до 31. Х., издате су пригодне ковертг: 1 за Блед је издало Филтел. друштво птт Словеније у Љубљани (као овитек бр. 7); 2) за Загреб Ф. Д. „Поштар“ у За-

==, | Š OORI Š

гребу (под бр. 7); 3) за Београд Шах клуб ПТТ из Београда. Све три коверте су са истим цртежом на адресној страни, који одговара пригодним жиговима

одобреним и употребљаваним у местима где су одржаване утакмице за време истих, који, дакле, носе имена места и датум првог дана одржавања турнира у дотичном месту. На свакоме је изнад цртежа пригодан натпис на француском језику. Бледска коверта је штампана плаво-сивом бојом, загребачка сивом, а београдска црвеном.

ПРИГОДНЕ КОВЕРТЕ ЗА ДАН У.Н.

ФД. „Поштар“ из Загреба издало је за Дан УН. 1000 гарнитура пригодних коверата, састављених од истих коверата са цртежом Др. П. Гавранића, али са пригодним жиговима (према цртежу Б. Лазаревића) употребљеним на Дан УН. у свима главним републичким градовима; према томе свака гарнитура је састављена из 6 коверата (са 6 разних жигова).

ПРОСЛАВА 110 ГОДИНА ПОШТЕ У ВИРОВИТИЦИ

Ове године прослављена је 110 годишњица поште у Вировитици. Она је била основана 15 августа 1849 г. и имала је тада име МЕБВОСЕ. Кроз овај век свог постојања мењала је на поштанским жиговима своје име у ЗИГАМОМ

194