Filatelista

тали реферат о земљи с којом се дописују; читали су писма из наше земље и иностранства; Најинтересантнија тачка дневном рреда била је „Ја волим марку“ — кад је ученик, показујући своју најомиљенију марку, говорио све о земљи (из које је марка) шта зна — у кратким цртама, какве односе одржава наша земља са том земљом и друго. А на крају састанка ученици се скупљају у групице и врше размену марака — домаћих и страних. Ученици не врше купо-продају марака, — јер је циљ ове секције сазнајно васпитни.

Ова секција обухвата шире поље рада: филателију, дописивање, скупљање и размену разгледница, колекционирање омота са шибица (на којима се приказујУ наши градови и други моменти из наше стварности) и нумизматику. Најбољи резултати постигнути су на пољу филателије и дописивања.

Сви чланови имају мање или веће албуме са скромним бројем марака. Највећи број марака, до 3 хиљаде, имали су углавном ученици старијих разреда.

Дописивањем су обухваћени ученици, углавном, старијих разреда, почев од У разреда, па закључно са УП разредом. Ученици петих разреда дописивали су се колективно и индивидуално са нашом земљом искључиво. Ученици су се дописивали колективно са Др Рибаром, Кумровцем, Јајцем и Бихаћем и добијали занимљив материјал из наше НОБ-е, који се обрађује и на наставним часовима. Ученици су се дописивали, у циљу ширења пријатељских односа, са омла-

· дином широм света и ради упознавања живота и природних лепота и других земаља. Наставник који руководи овом секцијом, даје упутства ученицима о садржају писама. Ученици, по навици, дају писма 'на увид и исправку одређеној ученици у оделењу, а потом и наставнику. Нарочито се пружа помоћ ученицима који се дописују с иностранством.

Путем дописивања ученици долазе до разноврсног материјала, који им корисно служи за богаћење сазнајног фонда, а поред тога врше и обострану размену марака. Врше и размену разгледница, које репрезентују лепоте дотичне земље.

У оквиру рада ове секције изведене су две екскурзије: до Прокупља и Лескоавца. Издат је и први број „Филателиста“ наше секције.

У част рођендана хероја, чије име носи наша секција, и 20-тодишњице Ревољуције приређена је изложба наше секције.

Изложба је приређена у једној стручној школи, у лепој пространој просто-

рији. Приказано је изложака на пет паноа, а и у једној витрини. Било је материјала и за већи број паноа, али једва смо набавили и ово. Било је много техничких тешкоћа око спровођења ове изложбе. Са приређивањем изложбе почело се скоро без динара. Филателистичка подружница одраслих у Нишу помогла нас је са 5.000 динара. Такође нас је помогла и школа око набавке цвећа и штампања корица за лист.

Изложени експонати веома су педантно и зналачки приказани. Чланови из управе подружнице филателиста у Нишу такође су нам помогли.

Изложба је идејно деловала првенствено, естетски, сазнајно и васпитно.

Централни пано приказивао је нашу Револуцију: укусно изложени експонати марака приказивали су наше устанке по републикама, рад партије по конгресима, обнову и изградњу наше земље.

Леви пано представљао је тематику — наше омиљене теме: лептире, риб“, штумеке животиње, спорт, децу. На овом паноу доминирала је марка Гане — бакља, која је позивала на трајан мир и пријатељство пет континената и речито говорила да се спортом то постиже. Овај пано пионири су стално опседали, јер су то заиста биле њихове — дечје теме и за њих привлачне.

С десне стране изложен је пано са паролом „Дописивањем се зближавамо са народима“. Овде су изложене марке до којих су ученици дошли разменом и дописивањем са друговима из страних земаља. Биле су ту серије марака са темама: традови, знаменити људи, спорт, хероји за време Другог светског рата и др.

Остала два паноа затварали су круг. Панои су били велики. Ова два паноа садржали су разгледнице и писма из дописивања. Један пано био је уређен у облику слова Т, које је симболично представљало име Тито. Овај пано приказивао је Југославију. ћу су укусно у

172