Filatelista

боји уређене разгледнице наше земље, а ту су укусно и окладно постављена и занимљива шисма. — Други пано представљао је слово Л — Лола. Овде је био изложен материјал: разгледнице и писма из иностранства. Овде је било изложено и писмо писано арапским језиком, које је привлачило пажњу.

У витрини су изложена оригинална писма Др Рибара овој секцији у току три године и писма из наше и других земаља.

Оно што је пружало нарочиту драг овој изложби, а и оригиналност, била су објашњења дежурних ученика код сваког паноа.

Изложбу су подједнако посећивали и пионири и омладинци и прађани.

Објашњења на експонатима, кратка, откуцана на машини говорила су много. На пример: „1941. устанак наших народа“, „Наше јубиларне годишњице“, „Неизмерна је лепота наше земље“, „Ударени су темељи нашој данашњој грепублици“ и др.

Ова изложба је у потпуности успела и, као прва такве врсте у граду многе је згинтересовала својим садржајем.

Ова секција се у проштој години двапут појавила својим чланцима о раду

ове секције: у „Филателисти“ Београд и „Филателији“ Запреб, који је рад ове секције препоручио и осталим школама.

Ова изложба, само у већем обиму и садржају биће поново приказана но далеко ће бити квалитетнија, јер сопствено искуство биће нам потпуна гарантија за бољи успех у идућој години.

Недељу дана трајања изложбе дежурни ученици, руководилац школе, организатор изложбе и дежурни наставници проводили су ван часова све слободно време на изложби. Сви су били преморени радом на припремању изложбе, али у те дане, кад се једва чекало да се заврше часови и оде у изложбени простор, није изостала ни инспекција, која је посетила три часа рукововодиоца изложбе и секције — наставника француског језика. Иза посећених часова дошли су да виде изложбу, резултате слободних активности ученика и забележили су: „Изложба врло успештно приказује трогодишњи рад филателистичке секције Основне школе „Коле Рашић“. Изванредан успех је поститгнут залагањем ученика — чланова ове секције, а нарочито наставнице француског језика која је нашла довољно снаге за развијање преписке са иностраним земљама и за популарисање филателије. Искрено честитамо свима члановима секције. Изложба васпитно делује на омладину и може да послужи као пример и подстрек за формирање филателистичких секција у друтим школама“. Доносећми овај извод из извештаја другарице Ивке Комадинић (3602 огранименог простора) ми немамо шта да додамо овој констатацији шнепектора, већ још само да подвучемо те речи ч да још једантут трепоручимо свима палим тодружнмцама им товеренилштвима да у својим местима у заједници са наставнмцима школа тротагирају филателију жао најкорисније и најлетлце занимање за налиј дешу, — mo угледу на другаришу Комадинић.

Сбетсра изложба мараба „Ргава 19692“

Филателисти Чехословачке већ се годинама припремају за своју прву СВЕТСКУ ИЗЛОЖБУ МАРАКА, — која ће по свему израсти из уобичајених оквира међународних филателистичких приредби и својим гигантским размерама далеко надмашити све досадашње међународне приредбе.

Припреме за ову изложбу отпочеле су још 1955. године са Међународном изложбом у Прагу, а продужиле се 1958. У Брну и 1960. у Братислави: поред тога

у интервалу од шест година ређао се низ мањих приредби локалног или регионалнот карактера, на којима су постизани видни успеси,

За шпретстојећу Светску изложбу марака до сада су учињене најшире припреме. Упућени су позиви свим земљаме чланицама Светског поштанског савеза, као и чланицама Уједињених нација да узму што масовније учешће У овој великој светској манифестацији филателиста. 175