Filatelista

Сви делегати су се једногласно сложили у томе, да они национални савези, који још до данас нису успели то да учине, да што пре организују ту годишњу прославу филателиста и да „Дан поштанске марке" искористе за разне филателистичке приредбе, било да су оне поучног, пропагандног или спомен-карактера. Треба даље настојавати да се тај датум обележава издавањем пригодне марке и, свакако, пригодних поштанских жигова. Даље, треба прорадити на томе да се тим поводом издају разне пригодне коверте, максимум карте и друге спомен омотнице, да би се на тај начин омогућило развијање једне чисто филателистичке тематике. Пожељно би било да се део прихода са тих приредби уступа ФИП-м, ако не другачије, оно бар у извесном броју пригодних марака, омота, карата и сл., с обзиром да ће ФИП организовати један центар за обраду и расподелу сличног материјала.

Међународне изложбе марака. Статутом ФИП-е предвиђено је да чланице могу приредити међународне изложбе под препоруком или под патронатом ФИП-е; овај потоњи вид се даје у главном за јубиларне приредбе поводом стогодишњице или 75-тодишњице емитовања поштанске марке дотичне земље или поводом неког важног филателистичког јубилеја (Годишњице појединих филателистичких организација и сл.).

Досадашња пракса је била да ФИП позове чланове оцењивачког суда — односно да то препусти организатору међународне приредбе. Редовно су од стране организатора за то давани и поименични предлози. Од сада ће се затражити од националних савеза, који буду пријавили на изложбу велики број изложбеног материјала (бар преко 20 висококвалитетних објеката) да предложе листу од 3 стручњака филателиста, који би могли учествовати у раду жирија (са знањем одговарајућих страних језика), а који располажу са широким стручним знањем. За сваког предложеног треба национални савези да назначе тачно за која су подручја стручњаци, те ће према потреби за правилан састав жирија организатор одабрати једног, који им најбоље одговара (да би се жири на тај начин комплетирао за сва подручја изложбеног материјала). Организатор ће сносити трошкове чланова жирија (путне трошкове и хотел за време трајања рада жирија), док се за евентуалне дневнице има постарати национални савез. Земаљским претставницима (т.зв. комисарима) организатор није дужан дати никакву накнаду трошкова, већ њихов

рад у целости пада на терет национал- .

ног савеза, односно учесника, — но изу-

зетно може организатор да надокнади део трошкова боравка или све трошкове боравка на изложби и комисарима уколико исти лично носе и враћају изложбени материјал на изложбу и натраг (сем путних трошкова), наравно само у случајевима, кад се ради о великом и квалитетном изложбеном материјалу.

Код ове тачке нарочито се подвукло да су национални савези — чланице ФИП-е дужне да воде рачуна (путем специјалне комисије стручњака) да се на међународне изложбе шаље само одабрани квалштетан филателистички материјал, који је на националним изложбама награђен најмање другом наградом, јер се задњих година све чешће појављују материјали, који су слаби и за једну мању националну изложбу.

Организатори међународних изложби под патронатом ФИП-е треба такође да воде рачуна, да су садашње чланарине, које национални савези плаћају ФИП-и недовољни за нормално пословање ФИП-е, те је потребно да настоје повећати своје годишње доприносе, а делом пак глобални допринос са међународних изложби под патронатом ФИП-е одреде у што већем износу (до сада је била пракса од 250 до 1000 долара).

Програм одржавања међународних изложби :

1062 : „РКАСА 1962" (18. УП1—2. ТХ) под патронатом ФИП-е и Конгрес ФИП-е.

1962 : ,„ВЈЕМО5З АТНЕ5" (19. У — 30. М) препоруком ФИП-е.

1963 : 1000-год. града Луксембурга 18. IV — 21. IV) под препоруком ФИП-е.

1963 : ,„УТАМВОГ, 63" (у септембру) под патронатом и Конгрес ФИП-е.

1964 : „SOFIJA 64" (ТХ или Х) са препоруком ФИП-е.

1965 : „BRASIL 65” y Рио де Жанеиру под патронатом и Конгрес ФИП-е.

1965 : „ВЕЈХЕЛЉЕ5" 65" (датум неодређен) с препоруком.

1965 : „СЕМЕУЕ 65" (датум неодређен) с препоруком.

1966 : „ВЕОСВАР 66" (датум неодређен)

- патронат и Конгрес ФИП-е.

На крају је дошло до избора чланова руководства ФИП-е, којима је мандат истекао. Наш представник инж. Мирко Вернер поново је изабран у савет ФИП-е до 1964. године (на три године).

Детаљан извештај о конгресу биће објављен у редовном билтену ФИП-е, — који ће се доставити свим националним савезима филателиста.

Инж. М. Вернер

169