Filatelista

Међународна изложба мараба 7 Будимпешти

Међунардну изложбу марака „BUDAРЕ5Т 617 свакако можемо назвати „изложбом године", — јер је у сваком погледу испунила очекивања како филателиста у земљи, тако и гостију.

Већ само учешће од 804 излагача из 33 земље са 2402 витрине указује на величину ове манифестације. С обзиром да је филателистима из Мађарске ова изложба била у ствари први међународни наступ, — може се рећи да су са успехом положили испит.

Изложба је била приређена у четири павиљона: у два музејска и један спортски и у Дому културе „Рожа Ференц", — који су за време трајања изложбе — од 23. 1Х до 3. Х. 1961. били у целости стављени на расположење филателистима Мађарске.

Изложбу је свечано отворио министар пошта и саобраћаја Коша Иштван у присуству високих гостију и чланова дипломатског кора, — а истом приликом почело се и са продавањем пригодних марака и коверата, којих је било доста — укупно у номинали преко 60 форинти (са блоковима), а све то још и незупчано могло се набавити за десетоструку цену. С обзиром да је за време изложбе радило 7 пошта, — свака од њих је имала посебан пригодан жиг, а боје тих жигова су се мењале тродневно, тако да је сваки жиг познат у 4 разне боје (црна, црвена, зелена и плава). Продавани су и спомен омоти, спомен арци и друге пригодне спомен тисканице, тако да је у том погледу. жеља сваког специјалисте и сакупљача пригодних коверата и жигова могла бити задовољена. У

Изложба је углавном била подељена, према карактеру излагача и изложака, у шест група:

Т. Службена група са излошцима 37 поштанских управа.

ЏП. Национална група: 75 излагача у

у 265 витрина.

Европа: 279 изложака у 965 ви-

трина.

ТУ. Прекоморске земље: 50 изложака у 356 витрина. И

М. Мотивске збирке: 250 изложака у 572 витрине.

МТ. Омладинске збирке: 150 изложака у 244 витрине.

III.

Излошци из I rpyme и литература заузели су још близу 600 витрина, те је укупно изложено близу 3000 рамова разних изложака.

Из Југославије је било 39 изложака са 173 витрине.

Оцењивачки суд био је састављен од 16 чланова за опште збирке (међу њима и инж. Мирко Вернер) и 4 члана за омладинске излошке.

Представник за Југославију био је др. Андрија Шарчевић из Суботице.

За време изложбе за госте су приређена два кружна излета аутомобилима: за Балатон (Блатно језеро) са посетом познатих излетишта и у Естергом, где је месна организација филателиста приредила успелу смотру марака у част „Дана поштанске марке".

- Из иностранства "организоване су колективне посете аутобусима и возовима из Југославије, Чехословачке, Француске, Аустрије, Пољске, Бугарске, Енглеске и др. Укупно је изложбу посетило око 130.000 посетилаца.

Излагачи из Југославије постигли су у пласману земаља четврто место, а у квалитетном друго, — одмах иза Мађарске. Према вредности постигнуте су следеће награде:

ПРВЕ НАГРАДЕ:

· Почасни поклон Министарства иностраних послова Н.Р. Мађарске добио је, ван конкуренције, инж. Мирко Вернер за изложене фрагменте из класичне збирке Србије. — Златно-сребрну медаљу добио је Корхец из Суботице за збирку „Студија марака Словеније" са честитком жирија; Омладинску златну медаљу добио је Еман Корнел, омладинац из Лесковца за тематску збирку „Зоогеографија". Позлаћене медаље добили су: Валдер Славко (Загреб) за студију марака класичне Аустрије; Ласло Ернест (Суботица) за тематику „Живот деце на маркама"; Еман Розалија

170

____Ž