Filatelista

nin težnji. Ali tih riječi nema na poštanskim тагkama koje štampa Jugoslavenska zajecinnica PTT, nema čak niti njihovih početnih slova koja bi pobuđivala zanimanje svakog stanovnika našeg globusa co kojeg bi stigla. — Na markama Jugoslavenske zajednice PTT piše umjesto pravog naziva naše države зато »Јидозјама«, 5 dodatkom »PTT«. Kao da je ova Jugoslavenska zajednica PTT i ovim svojim gestom htjela potvrditi kako se ona ipak pomalo ponaša kao »država u državi«, ali »država u državi« koja ne poštuje neke najosnovnije principe područja na kojemu djeluje.

Ako su poslanici Savezne skupštine pred nekoliko mjeseci smatrali za neophodno da se stavi na dnevni red ovog tijela pitanje sličnih jezičnih propusta. na novim novčanicama naše zemlje, onda sada imaju mnogo više razloga da postave pitanje rukovodiocima Jugoslavenske zajednice PTT o njihovom shvaćanju dužnosti koje su im povjerene.

KOMENTATOR

DRUGA IZLOŽBA MARAKA U APATINU

Povodom proslave 100-godišnjice prve srpske marke i održavanja »Apatinskih ribarskih večeri« Društvo filatelista u Apatinu održalo je || izložbu maraka od 3. do 7. jula 1966. godine.

Nakon prošlogodišnjeg uspeha apatinski filatelisti nisu stali, već su blagovremeno izvršili sve pripreme, pa i ove godine organizovali izložbu maraka. Ovoga puta izložba je održana za vreme »Apatinskih ribarskih večeri« i uz pomoć Turističkoa saveza U Apatinu. lako ovo vreme nije najpogodnije za održavanje izložbi, ova izložba je imala lep broj posetilaca. Naročito je zapažena dobra poseta domaćih i stranih turista koji su došli na ribarske večeri pa su ujedno posetili i izložbu maraka. Dobra poseta je bila i od strane omladinaca. Izložbu su posetili i naši filatelisti iz nekih mesta APV, među kojima i naš poznati filatelistički radnik Đorđe Vukičević. Na izložbi su bili i osječki filatelisti, pa je tom prilikom došlo do razmene mišljenja i iskustava, te je tako nastavljena tradicija započeta još prošle godine u Osijeku. Smatramo da bi ovakve susrete trebalo organizovati češće i Uz Učešće месед broja filatelističkih društava. Društvo filatelista u Apatinu pokreće inicijativu za održavanje sastanka Vojvođanskih filatelista, a zatim susreta Vojvođanskih i Slavonskih filatelista.

Izložbeni materijal smešten je u 40 vitrina velikog formata u koje se može smestiti po 12 albumskih listova. Izlagači su članovi Društva filatelista iz Apatina, a kao gost na izložbi bila je Eman Roza iz Leskovca sa svojom zbirkom maraka pod nazivom: »Kulturno istorijski fragmenti na Evropskim markama«. Ovaj eksponat je, do sada, u inostranstvu nagrađen sa 3 zlatne i 4 srebrne medalje. Bilo je pravo uživanje videti ovako vredan eksponat па izložbi u Apatinu. Za ovim eksponatom ni malo ne zaostaje eksponat našeg poznatog filateliste Eman Josipa, koji je izlagao marke na temu: »100 god. poštanske marke«. Istovremeno izlagač je ovom izložbom proslavio 50-godlišnjicu plodnog filatelističkog rada. Na ovoj izložbi i najmlađi član, ove filatelističke porodice, Eman Angela, izlagala je prigodne

žigove i Koverte.

| ostali eksponati su veoma vredni i zapaženi. Tako je Nad Adalbert izlagao marke Srbije, sada povodom. proslave 100-godišnjice prve srpske marke. Za ove marke vladalo je veliko interesovanje ne samo od »klasičara« već i od ostalih posetilaca. Viшта за ovim markama, bila je na počasnom mestu, odmah na početku izložbe. Odmah zatim, u novoj tematskoj obradi, sa prigodnim tekstovima, Štrumberger Rudolf prikazao je marke Jugoslavije od 1945—1966. god., a zatim sledi yrlo ukusno predstavljena STT VUJNA od izlagača Odry Antuns. izlagač Đeri Josip delimično je prikazao Olimpijadu u Tokiju na poštanskim markama. Povodom ove olimpijade izdato je jako mnogo maraka, tako da je za kompletno izdanje potrebno preko 200 albumskih listova, dok je izlagač veoma ukusno odabrac manje poznate marke na ovu temu i izložio na 60 albumskih listova. Veoma je zapažena zbirka maraka Mađarske Cinkler Franje, koji je veoma lepo prikazao historijat i život jednog naroda na marКата. Burnać Ivan je izlagao prigodne koverte i žigove na temu: >»Šah i sport« i fragmente iz zbirke ČSSR.

Na izložbi su uzeli učešćai omladinci među Коjima se ističu Babić Željko i Dragović Dragan.

O izložbi je veoma pohvalno i iscrpno pisalo u lokalnom listu »Glas Komune«. Citiramo izvode iz ovoga lista: »Ovo, do pre par godina našoj javnosti skroz nepoznato društvo, tiho i nenametljivo, ali predano i sa mnogo ljubavi za rad, već svojom drugom izložbom skrenulo je na sebe pažnju i naših građana i jugoslovenskih filatelista«. Dalje citiramo: »Đorđe Vukičević, potpredsednik PO, koga smo našli u izložbenoj sali i koji je više sati proveo među eksponatima izložbe, između ostalog rekao nam js: to je izložba izvanrednih eksponata i skoro mi je nemoguće izdvojiti bilo koga od izlagača. Skoro svi eksponati razume se, pored poznatog eksponata Roze Eman, mogli bi da se pojave na jugoslovenskim pa i međunarodnim izložbama. Izbor motiva, tema i sadržaj savršeni su. Jednom rečju — retko uspels izložba«. O ovoj izložbi iscrpan i vrlo pohvalan prikaz dat je i u »Glasu Slavonije« od 8. jula 1964. godine, iz pera poznatog filatelističkog radnika iz Osijeka Bože Plevnika.

Povodom izložbe Društvo je izdalo prigodan koverat, koji je prvog dana izložbe žigosan na Pošti Apatin prigodnim žigom, koji predstavlja kotlić sa ribom, nadaleko čuvenog apatinskog ribljeg paprikakaša. Žig je izrađen po ideji i crtežu Tatalović Nikole, nastavnika Gimnazije iz Apatina.

Ivan Burnać

5 Ć BLOK

Za vreme održavanja Šeste međunarodne filatelističke američke izložbe u Vašingtonu, ovog proleća, izdat je blok nominale 5 (centi). Mogli ste ga kupiti na samoj izložbi od službenika vašingtonske pošte. Posle ovih par dana prodaje, koliko je trajala izložba, nije ga bilo moguće kupiti ni na jednoj ро: sti po celim SAD, izuzev na glavnoj pošti u Vašingtonu. To je pravilo još uvek na snazi i ostaće do poslednjeg prodatog bloka.Post Master General Lawrenc F. O'Brien (direktor američke pošte rang ministra) nije se trudio da objasni ovakvu odluku, niti to iko očekuje.

2 ;