Filatelista

о —

ФИЛАТЕЛИСТА FILATELISTA

ČASOPIS SAVEZA FILATELISTA SRBIJE

РЕСЕМВАК 1966.

FILATELISTA“ 5) nap YViša izlaziti

»Filatelistae, časopis Saveza filatelista Srbije, počeo je izlaziti 1249. godine i do sada je izdato 116 brojeva. lako mi nije namera da se osvrćem na teškoće koje su urednici časopisa prolazili i ulogu koju je on odigrao u razvoju filatelije u našoj zem-

lji, ipak, bar uzgred, moram napomenuti samo neke elemente iz njegove prošlosti.

U periodu ključne marke, kada su se članovi snabdevali preko Saveza, filatelisti su bili prinudeni da se učlane u Savez i redovno plaćaju članarinu. Upravni odbor Saveza filatelista Srbije, koji je doneo odluku o izdavanju časopisa, predvideo je da se deo članarine upotrebi za izdavanje časopisa, tako da su članovi Saveza automatski postali i obavezni pretplatnici časopisa. lako su se U našoj zemlji, izdavačkoj delatnosti, pa i samom Savezu filatelista od tada do danas odigrale krupne promene, mi smo do sada u ovom pogledu ostali potpuno izolovani i van domena bilo kakve promene u pogledu pretplate i distribucije časopisa. Vreme je da o tome porazgovararno. Ukidanjem ključne marke smanjio se broj redovnih članova Saveza za preko 30%. Slobodna razmena maraka sa inostranstvom takođe je uticala na jedan deo članova Saveza da se pasiviziraju prema svojoj organizaciji i da se ogluše o svoje obaveze prema članarini. Istina je da je dugogodišnji rad naših aktivista uticao da se, iz godine u godinu, povećava broj članova koji, kroz članstvo U Savezu, nisu gledali ličnu korist preko ključne marke i razmene sa inostranstvom, da je »Filatelista« sticao, pored obaveznih, i dobrovoljne pretplatnike iz drugih republika i filateliste koji nisu članovi Saveza. Međutim, sve to nije bilo u skladu sa troškovima za štampanje časopisa, a naročito nije danas.

Prvih nekoliko godina imali smo veoma širok krug starih i poznatih filatelista, koji su, istina, ponekad »davili« i sa bespotrebnim detaljima, ali ipak su pisali niz popularnih članaka iz filatelije.

Uz to pojedini članci su i honorisani. Grupa filatelista iz Beograda, Novog Sada i još nekih gradova, naročito se isticala u pogledu obrade i štampanja časopisa. Kao što to u životu biva jedni su umirali, drugi otuđivali zbirke, honorar se ugasio, filatelisti Novog Sada su osnovali Pokrajinski odbor SFS i doneli odluku o izdavanju biltena, a broj saradnika »Filatelistac iz godine u godinu opada, što neminovno dovodi i do kvalitetno lošije obrade. Sigurno je da nekoliko mlađih drugova, koji su radili na pripremi lista na potpuno dobrovoljnoj osnovi nisu mogli da daju nešto novo i nepoznato za naše stare filateliste.

Kada se ovi i niz drugih elemenata analiziraju dolazi se do neminovnog zaključka da bi dalje izclavanje časopisa, uU ovakvim uslovima saracdnje, bi

la najobičnija besmislica. Da li je to sasvim tako odgovorite nam vi, dragi čitaoci, kroz odgovore na ova pitanja:

1) Da li Vas zadovoljava ovakva obrada časopisa? 2) Koji su to stručni filatelisti koji bi se prihvatili obaveze da pripremaju rukopise za štampanje, brinu se o štampanju i distribuciji časopisa?

3) Da li se neko prihvata obaveze da prima pisma čitalaca i filatelista i odgovara na niz pitanja, počev od onih kako se peru marke, pa do onih koja objašnjavaju da li je Napoleon Bonaparta odjednom diktirao šest pisama ·i da li je ćerka carice Milice i kneza Lazara bila prva dama u haremu turskog cara Bajazita?

4) Kako će se izvršiti obaveza prema štampariji sa kojom unapred treba zaključiti ugovor za godinu dana ako 40% članova Saveza ne ispunjava svoju obavezu U pogledu plaćanja članarine?

5) Da li je izdavanje lista obaveza samo dvojice-trojice drugova ili svih članova Saveza?

6) Kakav bi, po sadržaju, trebalo da izgleca časopis Saveza filatelista, koliko bi on koštao i iz kojih sredstava bi se finansirao?

Evo, dragi čitaoci, na Vama je da odlučite da li će »Filatelistas i dalje izlaziti i ko će ga uređivati, a ja Vam se, ispred Uredništva, unapred 'zahvaljujem na odgovorima i ujedno izvinjavam što sam sa ovim brojem završio i svoju uredničku obavezu.

Dušan Glavonjić

СРЕЋНУ НОВ

a a aa o ——————

I967 KEAM BAM CoC