Filatelista

Druga balkanska filatelistička izložba

Od 3. do 11. septembra 1966. održana je U istambulu Druga balkanska filatelistička izložba Balkanfile II. Na njoj je bilo izloženo 813. popunjenih. vitrina, tj. oko 9750 montiranih listova. Prema

pisanju turske štampe (Terciman, 12. septembra 1966) ukupna vrednost izloženih eksponata iznosilal je 150 miliona lira, što predstavlja po turskom zvaničnom dolarskom kursu nešto ispod 21 milijardu dinara.

U počasnu grupu, na zbirke koje su dobile na međunarodnim izložbama po tri zlatne medalje, došlo je 40 vitrina, a na -marke Albanije 7, Bugarske 68, Rumunije 11, Turske 85, Jugoslavije 36, Grčke 20, ostalih zemalja 158 i aviacije 33 vitrina. Tematske zbirke obuhvatale su 287, a omladinske 68 vitrina.

U klasi literature bilo je izloženo 5 filatelističkih časopisa (koji su dobili diplome u rangu srebrne medalje), 14 drugih filatelističkih pubilkacija i 2 filatelistička albuma (koji nisu ocenjivani).

Čitava organizacija ove akcije bila je izvanredna. Izložba je održana pod pokroviteljstvom predsednika turske vlade. U počasnom komitetu pod predsedništvom ministra saobraćaja nalazio se guverner Istambula, generalni direktor PTT, predsednik opštine i pretsednici svih balkanskih filatelističkih saveza uključujući saveze iz Beograda, Ljubljane i Zagreba. Filatelistički počasni komitet okupljao je rukovodioce turske poštanske službe i predsednike filatelističkih klubova.

Efektivni organizacioni komitet sa autoritativnim Orhanom Brandtom, predsednikom Turskog filatelističkog saveza na čelu, okupljao je funkcionere tog saveza, visoke poštanske činovnike, direktora odeljenja štampe i turizma istambulske opštine, itd Osam posebnih potkomiteta bili su zaduženi za po: jedine organizacione sektore.

Pored tehničkog personala na neposrednoj Organizaciji izložbe bilo je stvarno angažovano 37 uglednih društvenih radnika. Dodamo li tome devet članova žirija i deset komesara predstavnika pojedinih filateilstičkih saveza i velikih turskih filatelističkih centara, vidimo da je organizacioni uspeh izložbe bio rezultat angažovanja velikog broja lica zaduženih raznim zadacima.

Izložba je održana U prostranoj gimnazijskoj zagradi Galata Liceja U sredini glavne trgovačke ulli-

ce Istambula, odnosno njegovog modernog dela Galate i imala je brojnu posetu.

Troškovi organizacije bili su pokriveni prihodom od prodaje posebne serije od 3 marke i Bloka (prodavan uz ulaznicu) posvećenih ovoj izložbi, finansijskim angažovanjem turskog PTT-a i naplatom ulaznica.

Po obimu i kvalitetu izloženog materijala ova izložba je daleko nadmašila prošlogodišnju, Prvu balkansku filatelističku izložbu u Varni.

Od posebnog značaja i vrednosti medu izloženim materijalom bile su klasične zbirke turskin, bugarskih, grčkih i rumunskih maraka i pretfilatelistička i filatelistička pisma najstarijeg razdoblja.

Najviše nagrade, veliku počasnu nagradu, veliku međunarodnu nagradu i veliku nacionalnu nagradu dobile su zbirke sa kalsičnim materijalom Turske, odnosno Grčke, odnosno Turske. Klasične zbirke dobile su obe zlatne medalje i jednu zlato-srebro. Ostale četiri medalje zlato-srebro dobile su zbirka avionskih maraka Evrope, zbirka avionskih maraka sveta, svetska zbirka sporta i svetska zbirka crvenog krsta (koja je uključivala pisma zarobljenika gotovo svih zaraćenih država koje su učestvovale u ratovima vođenim u XX veku).

Među zbirkama počasne klase nalazimo tri zbirke turskih sakupljača.

Veliku međunarodnu nagradu dobio je grčki filatelista N. Wasdekis za specijaliziranu zbirku veleki glave Merkura na grčkim markama (18611885) i zbirku žigova (1861—1900). Turci su dobili veliku nacionalnu nagradu i četiri medalje zlato-srebro, Bugari jednu zlatnu medalju, a Rumuni po jednu zlatnu i zlato-srebro medalju. Jugoslo-

veni su ostali bez najviših nagrada.

To je rezultat izvesnog rezervisanog stava jUgoslovenskih vrhunskih filatelista prema učešću na

međunarodnim izložbama. Sve dotle dok npr. najznačajnije zbirke naših filatelista koje postoje na te-

ritoriji SR Srbije, zbirke srpskih maraka i koverata S. Kaćanskog, J. Veličkovića, Dr S. Petkovića, M. Janjića i zbirka koverata B. Stefanovića, kao i neke velike tematske zbirke, sporta, olimpijade, kosmosa i dr. ne budu u celosti obrađene, montirane i poslate na međunarodne filatelističke izložbe najvećeg ranga, kao što su svetska i balkanska izložba, filatelisti ovog područja ne mogu da očekuju najviše nagrade, kao što je to bilo u vreme kada je srpska zbirka M. Vernera ubirala međunarodne zlatne medalje. Neprijavljivanje zbirki, odustajanje od pri java, slanje ograničenih izvadaka, itd., sprečava me-

У