Filatelista

о —————=———

dunarocnu afirmaciju naših filatelista. Učešće па

sitnim međunarodnim izložbama, npr. učešće na izložbama pojedinih sajmova samo stvara iluzije o nekakvoj velikoj afirmaciji.

Jugoslovenski filatelisti poslali su 33 izložaka. Dva od njih Kosmos i Srbija Dr Sergija Dimitrijevića izlagani su izvan konkurencije (član žirija), jedan je bio omladinski eksponat, a dva u klasi literature (časopis Filatelista koji je dobio diplomu u rangu srebrne medalje i brošura Dr B. Novakovića koja je dobila diplomu u rangu bronzane medalje). Broj ocenjenih izložaka smanjio se i time što je žiri u nekim slučajevima grupirao eksponate istog izlagača i zajednički ih ocenjivao. Na taj su način ocenjena 26 izložaka maraka i celina odraslih sakupljača (od čega iz SR Slovenije 11, Srbije 8 i Hrvatske 7 ).

Među izloženim jugoslovenskim zbirkama najbolje su ocenjena tri eksponata, koji su dobili treĆU vrstu medalja, pozlaćene medalje. To su bile

YUGOSLAVYA BUNO - Jaurnće Vouqoslave

_ BALKAMFILA JI.

САЗНА Вин

~ ČNBGOPAVM MtKabajk ANNAJE РАНО

BALKAMPFILA If — ISTANBUKE 66 BALKAN MEMLEKETLERI POSTA PULU SERGISI

Expp#iitfi0 laigrbalrapiqjse de {[jmbrss-~ Pp4;h 7-9- 1966 istanbul

Придев аљува Куле

zbirke Crveni krst Miodraga Milenmkovića iz Becograda (koja je dobila najveće priznanje u vidu posebne nagrade žirija dobijene od Bugarskog saveza filatelista), zbirka prepiske iz koncentracionih i zarobljeničkih logora Bojana Pečara iz Ljubljane data pod nazivom »Optužujem« (koja je dobila i čestitke žirija) i specijalizovana zbirka »Pen kluba« Velimira Ercegovića iz Zagreba. Možemo biti poselno zadovoljni time što su članovi svakog od naša tri najveća filatelistička centra dobili ovo visoko priznanje. Jedino je Novi Sad vidno otsustvovao U tom clUŠtVU.

Četvrtu Vrstu mecdalja, srebrne medalje, dobili sJ Šest izlagača, i to Dr S. Petković iz Beograda za turska pisma iz naših krajeva, Dr N, Grujić iz Novog oda za Bosnu i Hercegovinu, Madm Jamićijević iz

Beograci ze Partizansku poštu, Dr 5. Petković is Beogracla za karantinska i konzularna pisma, S. Hribernik iz Slovengradeca za umetnička dela na markama i D. Janićijević iz Beograda za prepisku iz Balkanskih ratova.

Posrebrenu bronzu dobile su tri zbirke iz Ljubljane, Il, Ločniškara (Nacionanli kostimi), S. Merјака (1 — Nobelovci i 2 — Kompozitori) i jedna iz Celja, R. Turka (Evropski šampionat). Izlagači iz SR Srbije i Slovenije koji su osvojili brojne srebrne i posrebrene medalje još jednom su pokazali da ove dve naše republike raspolažu brojnim solidnim kolekcijama.

Bronzane medalje dobila su dva sakupljača iz Zagreba (Z. Krelius i E. Fabri), jedan iz Beograda (Dr B. Novaković) i tri iz Ljubljane (B. Ponebšek, M. Spindler i Dr A. Levrič) i jedan iz Idrije (S. Logar).

Diplome su dobili jedan sakupljač iz Beograda (Dr B. Novaković) jedan iz Ljubljane (M. Dobbnik)

235050 ли: | POSTALŠKI

i dva iz Zagreba (I. Librić i R. Sehtel) a potvrdu o učešću clva sakupljača iz Zagreba (I. Librić i V, Vida),

Prisustvo slabijih izložaka, naročito u tematskim

zbirl

koma, pokazalo je cla se svi filatelistički savezi nisu držali pobrojanih kriterija za odabiranje zbir Whi (ca se ma medđunarocnim izložbama ne šalj'

zbirke koje misu dobile bar srebro na nacionalnim izložbama). Zato se i dogodilo da mećlu izlagačima filatelističlcih saveza koji su se držali tog strogog kriterija, npr. medu članovima Saveza filatelista Ru munije, Srbije i Slovenije niko nije dobio potvrdu o učešću, već samo više ocene, clok su npr. članovi Saveza filatelista Bugarske собу! 9 takvih potvrda Ta činjenica kao i postoajnje specijaliziranog žirija

lemaltske zbirke (predviđenog novim pravilima