Filatelista

GREŠKE МА NAŠIM MARKAMA

U katalogu B Jugofilatelije za 1966. godinu na strani 43, uz prvu seriju redovnih maraka za vazdušnu poštu, zabeleženo je, da postoji marka sa obrnutim rasporedom naziva države —- Jugoslavija, U tabaku (par iz sredine). Smatram da su isto toliko vredni pomena i da pretstavljaju isto tako filatelističku vrednost i prvi i poslednji par istog tabaka, kod kojih je takođe izmenjen raspored nazivadržave — Jugoslavija, na prvom paru je gore ćirilica umesto latinica a na poslednjem paru gore latinica umesto ćirilice. Kao dokaz ove izmene i mesta U tabaku služe ivične trake (sl. 1).

Na sl. 2 pokazan je četverac maraka iz prve serije maraka za vazdušnu poštu, izdatih 21 aprila 1947. godine, vrednosti od 0,50 dinara (Jugofilatelija.br. 80) gde na četvrtoj marki nedostaje deo slike marke i deo naziva države, tako da umesto »JUgoslavija« stoji »Jugosla«. Ova slučajna greška je nastala prilikom štampanja usled nekog stranog parčeta hartije koje je prekrivalo deo marke. Ovo je unikat.

Na sl. 3 pokazan je par maraka vrednost od 10 dinara iz prve serije redovnih maraka za vazdušnu poštu (Jugofilatelija br. 78), gde usled previjanja, hartije, prilikom štampanja, delimično nedostaje zupčenje na levom gornjem uglu prve marke. Ovo je unikat.

Na sl. 4 pokazan je jedan interesantan slučaj slučajne greške, gde na obe marke vrednost od 2 dinara, iz druge serije redovnih maraka za vazdušnu poštu izdatih 1951. godine (Jugofilatelija br. 213), nedostaje deo slike i deo naziva države, tako da na jednoj marki stoje umesto »FNR Jugoslavija« samo »FNR Jug«, a na drugoj »FNR Jugosla«. Ova slučajna greška nastala je prilikom štampanja. Ovo je unikat.

Na sl. 5 pokazan je četverac maraka vrednosti od 2 dinara, iz druge serije maraka za vazdušnu poštu izdatih 1951. godine (Jugofilatelija br. 213), gde na trećoj marki nedostaje vrednost marke i deo naziva države. Ova slučajna greška nastala je prilikom štampanja Usled nekog stranog-parčeta hartije. Ovo je unikat.

Na sl. 6 pokazan je par maraka vrednosti oc 20 dinara (Jugofilatelija br. 217), gde na prvoj rnarki nedostaje deo slike i deo brojke. Ovo је unikat.

Na sl. 7 pokazan je četverac maraka vrecnosti od 20 dinara (Jugofilatelija br. 217), gde na četvrtoj marki delimično nedostaje zupčanje. Ova lepa slučajna greška nastala je pri štampanju usled pre vijanja hartije. Oyo je unikat.

Na sl. 8 pokazana je jedna marka vrednosti od 50 dinara (Jugofilatelija br. 219), na kojoj delimično nedostaje zupčanje. | ova slučajna greška па-

stala je pri štampanju usled previjanja hartije. Ove je unikat.

Pored navedenih slučajnih grešaka, na markama: drugog redovnog izdanja maraka za vazdušnu poštu izdatih 16 juna' 1951. godne, sem navedenih, postoje i druge greške. Marka od 2 dinara postoji sa dx- limičnim ili potpunim negativnim otiskom na pole- dini marke. Nijanse u boji postoje na svim vrednostima ovih maraka. Linisko zupčanje 12!? postoji kod vrednosti od 2 i 20 dinara. Bojom marke obojena su slova naziva države kod marke vrednosti od 1 dinara, kao i kod marke vrednosti od 6 dinara. Duplo zupčanje celog. prvog vertikalnog, re-

da maraka postoji kod marke vrednosti od 10 di-

nara. Poznat je jedan tabak od pedeset komada: maraka vrednosti od 2 dinara, na kome je desna polovina tabaka tamno-zelno ofarbana usled razlivanja farbe. Postoji četverac maraka vrednosti od 100 dinara kod koga su prve dve marke skoro sasvim ofarbane sivoplavom bojom usled razlivanja boje (ova specijalnosj te poznata pod nazivom »kiša«).

Na sl. 9 pokazan je jedan par upotrebljenih maraka vrednosti od 5 dinara ,iz treće serije redovnih maraka za vazdušnu poštu (Jugofilatelija br. 254), gde na drugoj marki nedostaje deo slike marke i deo naziva države, tako da umesto »FNR Jugosla· vija« stoji »FNR Jugoslav«. Ovo je unikat.

Na sl. 10 prikazana je marka vrednosti od 100 dinara iz treće serije redovnih maraka za vazdušnu poštu (Jugofilatelija br. 255), na kojoj nedostaje ceo slike marke kao i jedinica iz brojke koja označava vrednost marke. Tako u mesto vrednosti 100 stoji samo 00.

Na markama trećeg. izdanja redovnih maraka za vazdušnu poštu izdatih 20 novembra 1951. godine postoje i druge greške, kao i znatne razlike u boji i papiru. Na marki od 100 dinara — postoje tri marke kod kojih je cela marka obojena zeleno, pa i slova naziva države, usled razlivanja boje. Postoji jedna marka vrednosti od 200 dinara kod koje je, naziv države »FNR Jugoslavija« latinicom, izostao, kao i deo donjeg okvira marke.

Na markama prvog izdanja maraka za vazdušnu poštu, izdatih 21 aprila 1947. godine, pored slučajnih grešaka pokazanih na slikama 1, 2 i 3 postoje i druge greške kao i razlike u bojama i papiru. Na marki vrednosti od 5 dinara postoji par maraka kod koga je naziv države zeleno ofarban (U mesto belih slova). Isti takav slučaj postoji i kod marke vrednosti od 1 dinara. Kod marke vrednosti од 10 dinara postoji jedan par maraka sa duplim zupčanjem, kao i po jedan par maraka na kojima je slika pomerena na desno, na levo i na dole. Vrio interesantan je jedan četverac marke vrednosti od 10 dinara, kod koga je, usled pomeranja, naziv države duplo oštampan.

Za marke, sa slučajnim greškama, pokazanim na slikama 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 i 9 naznačeno je da su unikati iz razloga što postoje slične greške ali, po mom mišljenju, identične greške ne postoje.

Ing. Vladimir Vujošević