Filatelista

Ре, о Коте је Бро 1 jugoslovenski član žirija) u okviru celog žirija, činjenica koja je umanjivala. dominaciju klasike, dovela su do blažeg kriterijuma U ocenjivanju tematskih zbirki no što je to bilo do sada. Zato su i jugoslovenski filatelisti bolje prošli sa tematskim zbirkama nego li sa opštim i klasičnim. Posebno treba pohvaliti brojno učešće provincijskih sakupljača među izložcima iz SR Slovenije, kojih je bilo iz Idrije, Celja i Slovengradeca.

Najviši domet postigli su Jugosloveni u omladinskoj Ikasi, gde je Angelika Eman iz Leskovca dobila najvišu omladinsku nagradu izložbe, srebrnu medalju sa nagradom žirija za svoj PFilatelistički Larousse, koga poznajemo sa poslednje izložbe u Beogradu.

Interesantnost izložbe bili su i posebni nacionalni dani vezani za četiri najveće balkanske države učesnice na izložbi kada je stavljen u promet specijalan koverat sa zastavama te zemlje i Turske i upotrebljavan specijalan žig sa imenom te zemlje. Jugoslovenski dan bio je 7. septembar 1966. Sliku takvog koverta sa žigom jugoslovenskog dana dajemo U prilogu.

Jugoslovenski predstavnici, komesar Saveza filatelista Slovenije Bojan Pečar i član žirija i komesar Saveza filatelista Srbije Dr Sergije Dimitrijević Učestvovali su i na sastanku balkanskih filatelističkin predstavnika. Ovaj je skup predvideo izradu stalnog

pravilnika Balkanskih filatelističkih izložbi, prihvatio u principu zajedničku oznaku za ove i tražio od fialtelističkih saveza pojedinih balkanskih zemalja da se izjasne za godinu u kojoj računaju da će moći da prirede ovakvu izložbu. Odgovorni organi zajednice PTT i jugoslovenske filatelističke organizacije treba blagovremeno da rasmotre ova pitanja i ca planiraju pripremu jedne balkanske filatelističke izložbe. Naše učešće na takvim izložbama (Varna i Istambul) i dalje održavanje i unapređenje Veza između balkanskih filatelista i naroda nesumnjivc zahtevaju ozbiljan i blagovremeni prilaz ovom problemu. Dr 5. Dimitrijević

DRUŠTVO FILATELISTA U ČAČKU

U Čačku je osnovano društvo filatelista SFS, koje sačinjavaju 28 članova. Naš poznati aktivista iz Beograda drug Ilija Pavićević, uložio je dosta truda, da U gradu Čačku, gde sada živi, pronađe ljubitelje filatelije, okupi ih i osnuje, za početak brojno društvo. Uredništvo filateliste pozdravlja inicijativu druga Pavićevića i njegovih drugova, koji nisu žalili truda, da obnove društvo filatelista, koje je nekada postojalo u ovom gradu. Ovo je ujedno i dobar primer za filateliste grada Šapca, koji takođe pripremaju obnavljanje društva filatelista u ovom gradu.

SASTANCI FILATELISTA U BEOGRADU ODRŽAVAJU SE

SVAKOG ČETVRTKA OD 17—21! ČAS ı NEDELJE OD 9—14 ČASOVA

UGAO ULICE MARŠALA BIRJUZOVA I POP LUKINE (SALA SSRNS )