Filatelista

1) Umesto Derokovih izraza „,bledo-žuta” i „jasno-žuta”, Katalog koristi, respektivno, izraze „Žuta” i „,narandžasta”. Viđenje boje je relativna stvar, ali je sasvim sigurna da famozna greška ,,50 para 50” umesto „,20 para 20” postoji samo u tamnijoj nijansi žute boje, koju Katalog označava kao „narandžastu”. Zato je onda trebalo tako i napisati u katalogu, a ne deklarisati boju jednostavno kao žutu, Jer je time nastao jedan nepostojeći i potpuno nemogući specijalitet.

Вуковић Милан SERIJA POŠTANSKIH MARAKA „MOZATK”

Da bi upoznala ljubitelje umetnosti sa izvanrednim stvaralaštvom na području mozaika, Zajednica jugoslovenskih PTT je uvrstila u svoj ovogodišnji program i seriju poštanskih maraka od 6 vrednosti pod nazivom „MOZATK”. Marke čiji su motivi uzeti iz umetnosti mozaika, otkrivaju samo mali deo ovih remek dela koja se nalaze na teritoriji Jugoslavije. Od I pa do VI veka naše ere rade na našem tlu mnogobrojne radionice koje se sfilski oslanjaju na široku zonu Mediterana, a samim tim na dugoročnu lepotu antičkih harmonija.

ослосстло

din. — KAŽNJAVANJE DIRKE (Pula), tiraž: 2,000.000 kom.

din. — CERBERUS (Herakleja), tiraž: 2,000.000 komada

din. — ANĐEO IZ BLAGOVESTI (Poreč), tiraž: 1,000.000 k.

din. — VENATOR (Gamzigrad), tiraž: 500.000 komada

din. — BIK PORED TREŠNJE (Herakleja), tiraž: 500.000 k.

din. — BOGORODICA NA PRESTOLU (Poreč), tiraž: 200.000 komada.

KAŽNJAVANJE DIRKE — detalj mozaika iz Pule koji pripada početku IV veka. Ovo izvanredno delo inspirisano pompejevskim helenističkim duhom.

Олон не С сло ~

11