Filatelista

4) Савез се у неколико случајева поставио као врло активна друштвена организација ССРНС и за изложбу „Београд 1969“ добио је материјалну помоћ. У даљем настојању да обавимо наше најзначај-

није задатке потребна нам је помоћ друштава односно оних чланова који су задужени да одговарају на сва тражења Савеза. Само са комплетним аргументима о филателији и филателмистичким друштвима у Србији са АП Војводином и АП Косовом Савез може да постави нека тражења код меродавних и да одговара својим обавезама у будућем плану извршења задатака.

Апелујемо на чланове надзорних одбора код друштава да се правилно постави финансијско и административно пословање друштва. 5) Од 1. 1 1970. године, Савез оставља друштвима наплату за упис и чланску карту. Ове износе одредиће сама друштва.

6) Поново опомињемо друштва која то нису до сада учинила да одмах одговоре на расписе Савеза.

7) Савез располаже са картонима за изложбене експонате. Цена по комаду је 35 старих динара.

Уплата преко жиро рачуна СФС-а.

8) Сва друштва треба да израде једнообразне штамбиље (величина

5 ст х 1 ст) — натпис нпр.:

ФИЛАТЕЛИСТИЧКО ДРУШТВО „ШУМАДИЈА“ КРАГУЈЕВАЦ

9) Препоручујемо филателистима да се претплате на „ВЈЕСНИК“ ЗЈПТТ који доноси филателистичке вести о новим нашим маркама, промењеним ценама и др. Обавештења „Филателија“, Таковска 7, Београд.

А. М. Александрић

SVETSKI POŠTANSKI SAVEZ (UPU)

U prvoj polovini ove godine verovatno će se završili i otvoriti nova zgrada Svetskog poštanskog saveza u Bernu. U vezi sa tim Izvršni odbor UPU (Union postale univerzelle) preporučio: je svim zemljama članicama da se pridruže OvOjJ proslavi, što znači da u Svoj program izdavanja prigodnih poštanskih maraka uvrste ı jedno izdanje UPU. Izvršni odbor u isto vreme preporučuje da svaka Uprava pošte, ne izdaje više od 2 marke i to jednu za obično pismo u domaćem i jednu isto tako za obično pismo u međunarodnom saobracaju. Treba računati da će najveći broj zemalja, odnosno Uprava pošta prihvatiti sugestiju Izvršnog odbora i izdati samo 2 marke relativno niske nominale, ali je isto tako verovatno da će mnoge pošte koristiti popularnost ove fematike i ponuditi nam veću seriju sa većom nominalom. Svetski poštanski Savez osnovan je sa ciljem: da sve zemlje članice prihvate načelo da se smatraju kao jedinstveno poštansko područje u pogledu razmene međunarodnih poštanskih pošiljaki. Svaka od zemalja članica naplaćenu poštansku taksu zadržava za sebe, bez obzira što je pošiljka namenjena međunarodnom saobraćaju, stim što se obavezuje da u svojoj zemlji i preko nje obezbedi prenos poštanskih pošiljki iz drugih zemalja, naravno bez ikakve posebne movčane naknade.

13