Filatelista

Na osnivačkom kongresu Svetskog poštanskog saveza 1874. godine učestvovale su svega 22 zemlje, dok danas ovaj Savez obuhvata oko 140 država. Sama činjenica, da je ovo jedna od najbrojnijih međunarodnih organizacija upućuje na to da je tema UPU veoma zahvalna za filateliste, jer im se na ovaj način pruža prilika da sakupe „Svetsku zbirku”, u kojoj će obuhvatiti poštanska izdanja, ako ne celog sveta, a ono bar izdanja najvećeg broja zemalja. Ovako formirana zbirka svakako je jeftinija od bilo koje druge zbirke međunarodnog karaktera, gde su izdanja češća ı sa većom nominalom. Međutim netreba se zavaravati da će i zbirka UPU stići u celini do filatelista u vecem broju iz prostog razloga, što je prosto finansiski i praktično nemoguće doći do jednog izdanja kod 140 zemalja sa svih kontinenata. Ovo tim pre ako se ima na umu da je povodom proslave 75 godina UPU 1949 godine preko 80 zemalja izdalo više od 500 maraka.

Naša ZJPTT izdala je takođe 8 septembra 1949 godine 3 marke u nominali 20 tadašnjih dinara u tiražu od 100.000 na temu UPU. Projekt programa izdanja maraka za ovu godinu ne obuhvata ovu tematiku, ali imajući u vidu preporuku Izvršnog odbora UPU valja očekivati da će projekt biti dopunjen i ovim izdanjem.

Već sada je vreme da filatelisti planiraju iz kojih ce zemalja nabaviti UPU izdanja.

PREDLOG F. D. ŠIBENIK

ZAJEDNICI JUGOSLOVENSKIH POŠTA TELEGRAFA I TELEFONA Birou za poštanske marke i izdavačku djelatnost

BEOGRA D

Obavešteni smo o vašem raspisu br. 02-431/70. u posledu priprema na izradi emisijonog programa poštanskih maraka sa 1971. godinu, pa smo slobodni tim povodom staviti slijeći prijedlog:

Sa 1967. obustavljeno je izdavanje dotadanje serije „TURIZAM” što smatramo da nije imalo svojeg opravdanja. Svima nama je dobro poznato koliki značaj danas ima turizam u našoj privredi, a posebno u odnosu na devizni priliv. Poštanska marka trebala bi biti jedan od informatora i propagatora našeg turizma, a posebno u ljetnoj sezoni. Tada turisti iz naše zemlje upućuju milione pisama i razglednica, koje, kada bi bile frankirane markama sa prikladnim turističkim motivima (ne kao one iz 1959.62.63. i 65. godine) neosporno bi doprinijele una pređenju našeg naglo rastućeg turizma.

Stoga predlažemo da se u emisiji za 1971. godinu ponovo uvrsti i „TURISTIČKA SERIJA” sa nominalama koje odgovaraju frankaturi pisama i dopisnih karata za tuzemstvo ı inozemstvo.

Ako Zajednica smatra da je dosadašnjim turističkim serijama doneklem iscrpila ovu temu, moglo bi se preći na motive naših turističkih poznatih i priznatih objekata, kojih ima svuda širom naše zemlje.

Kao motive sa našeg područja došli bi u obzir: Slapovi Krke (Skradimski but) poznato turističko izletište sjeverne Dalmacije ili mjesta Primošten, Vodice ili Murter, koji su se probili među naša istaknuta turistička mjesta. ve:

Smatramo da će Zajednica shvatiti opravdanje ovog našega prijedloga i o njemu povesti računa kod definitivnog redigovanja izdanja za 1971. godinu.

Drugarskim pozdravom.

Tajnik, Predsjednik, Mate Miličić Bruno Uhgarov

14