Filatelista

RUMUNIJA — Serija »Stari novac« od 6 maraka prikazuje novac sa teritorije današnje Rumunije koji se upotrebljavao kroz vekove. Nominale su 10, 20, 35 b, 60 b, 1, 75 i 3 leja.

TURSKA — Ekonomska kooperacija između Irana, Pakistna i Turske obeležena je prigodnom serijom od 3 marke — 60, 80 i 130 kuruša.

ŠVAJCARSKA — Druga propagandna serija OVE godime sadrži 4 marke koje prikazuju različite motive i to: 75 god. švajcarskog fudbalskog saveza, DOPpis stanovništva, Švajcarske alpe i godinu zaštite prirode. (Vrednosti: 10, 20, 30, 50 rapena). Marke za ашћотааће u nominalama od 10, 20 i 50. rapena su istog dana (17 septembra) puštene u Opticaj.

NOVI KATALOG MARAKA 1UGOSLOVENSKIH ZEMALJA

Biro za poštanske marke izdao je i ove godine novi katalog maraka (za 1971. godinu) u uobičajeno vreme (septembar), kada se inače i u inostranstvu izdaju svi evropski i vanevropski katalozi maraka. To je vreme kada, posle toplih i letnjih dana, počinje nova sezona filatelističke dinamike i aktivnosti: nabavka movih maraka, zamena, prodaja i kupovina maraka, berze, aukcije, izložbe itd.

Na planu tehničkog uređenja kataloga nema nekih novina, ali zato je značajno što je katalog izdat u dve knjige. Jedna obuhvata sva izdanja naših maraka iz prošlosti od prvih đana (kompletan 26 dinara), a druga je izdvojen deo (separat — 16 dinara) iz kompleta, u kojem su katalogizirane sve marke opštih izdanja države Jugoslavije (kraljevina i republika). To je učinjeno zato, da bi veliki broj skupljača, koji se prvenstveno ili jedino interesuju samo za marke Jugoslavije, mogao jeftinije kupiti katalog i mjime se u praksi jednostavnije služiti.

Sadržinski novi katalog ima dosta izmena i dopuna — naročito u pogledu cena. Može se reći, da je došlo do oestnijeg povećanja cena mnogih izdanja maraka Jugoslavije, stare Ćrne Gore, Bosne i Srbije, i to kako za neponištene Тако i za žigosane marke. Pri tome treba imati u vidu da su to prodajne cene Biroa i filatelističkih prodavnica preduzeća PTT saobraćaja, te da cene moraju da budu veće za 20 do30 odsto od cena koje su na filatelističkim berzama. U ovom katalogu posebno su kotirane meponištene redovne franko i porto marke stare Jugoslavije bez falca, i to izuzetno samo ta izdanja, pošto su u tom stanju ove marke vrlo retke.

Cene za tabačiće unete su samo ха опа izdanja maraka Која stvarno i u trgovini predstavljaju veću vrednost, ako su u tabačiću. To naročito važi za tabačiće maraka od 9 komada, koji se izdaju počev od 1960. godine. Spomen-blokovi katalogizirani su kao i u Drošlom katalogu: posebno marke iz bloka pod odgovarajućim rednim brojevima, a zatim blokovi kao celina pod posebnom numeracijom.

Bilo je još dosta uvažavajućih predloga za izmene i dopume, koji se sada nisu mogli uneti u katalog, pa su ostali za sledeće izdanje (1972. godinu).

Dejan Tubinović

14