Filatelista

СВЕСАВЕЗНА БИЛАТЕЛИСТИЧКА ИЗЛОЖБА „МОСКВА 70"

Ова међународна филателистичка изложба посвећена 100-годи- · шњици рођења Лењина одржана је у Москви од 14—29. 111 у просторијама Политехничког музеја. Поводом ове изложбе изашла је једна марка од 6 копејке у црвеној, сивој и златној боји са ликом Лењина, као и спомен-блок у тамној и светлој црвеној боји и у златотиску у вредности од 20 копејки који такође носи лик Лењина. Изложба је обележена и пригодним поштанским жигом, пригодним ковертима, пригодним картама и картмаксимумима. Излагачи су добили посебан спомен-блок у смеђбој ла црвеној боји са ликом Лењина, који је нумерисан, али коме је вредност од 4 копејке прештампача са три валовите црте.

Изложбена едиција, која је штампана на уметничком папиру и богато илустрована дело је седам аутора и садржи три изванредне студије. Прва је Лик Владимира Илича Лењина на поштанским маркама. Ту су приказана идања марака СССР-а и уопште у свету са Лењиновим ликом. У илустрацијама приказана је и марка Југославије поводом 90-годишњице рођења Лењина. Друга студија је Лењинска тема на поштанским ковертима са сликама и на поштанским дописницама, која се може оценити највишим сручним оценама међу студијама о поштанским целинама. Ништа мањег нивоа није и трећа студија Име Владимира Илача Лењина на совјетским поштанским жиговима. Изложбени каталог садржи попис 123 издожена експоната и 82 неизложена експоната (ови експонати су филателиста из СССР-а и оцењивани су од жирија). Службену (официјалну) групу чинила су три експоната аз ССССР-а Конкурсну трупу чинили су 84 изложена експоната излагача појединаца из СССР-а подељених у три подгрупе :тематске збирке (где је највећи број експоната био са Лењинском темом), специјалне збирке и генералне збирке. Узгред сетимо се да је Београдска изложба имала искључиво Летинске теме, што јој даје изузетан филателистички значај по тежини тематике и успеху, који је остварила, те је својеврстан случај у филателистичком свету. У трећој, почетној групи, која није оцењивана од жирија, учествовали су азлагача гости из социјалистичких земаља. Ову групу чинили су 28 експоната из Бугарске, Мађарске, ДР Вијетнама, ДР Немачке, НДР Кореје, Пољске, Румуније, Чехословачке, Југославије и Монголије. Ови излагачи добили су луксузне дипломе и спомен-медаље. Савез филателиста Србије, који је позван, имао је двојицу излагача из Београда (Др. Б. Новаковић и Ј. Пешевски) са експонатима Лењин на маркама Југославије и Лењин на уметничким делима репродукованим на маркама. Закључну групу чинила је филатемастичка литература СССР-а како општа, тако исто и појединци.

Излатачи СССР-а у такмичарској групи одликовани су низом медаља и награда. Изложба у целини и студије за изложбу говоре О наглом успону совјетске филателије. Ова изложба спада у врхунске међународне филатемастичке манифестације 1970. године.

И још једна интересантна за шугословенске читаоце секвела: у 14 изложених генералних збирки налази се и фрагментарно изложена збирка марака СФР Југославије, излагача В. С. Немчинова из Москве, у четири витрине.

Др Б. Новаковић

15