Filatelista

Филателистичке збирке наших чланова, завршио је председник Соколић, једино су у могућности да рељефно оживе и репродукују не само ратне догађаје већ и огромне привредне успехе и подпуно измењену слику некадашња два града. Један од највећих при: вредних објеката Газела преко Саве са својим прикључним саобраћајницама толико је зближила ова два вековна насеља да им заиста данас пристоји табла на прилазима са написом: Подручје града Београда. Општинска конференција ССРНЗемун, стално помаже развој филателије на својој територији и брине се за рад наше организације сматрајући је својим саставним делом. Предлог Савеза филателиста Србије, да се шеста републичка изложба одржи у Земуну руководство конференције одмах је прихватило и обећало своју помоћ у сваком погледу. Ово уједно треба да буде и пример нашим друштвима у другим местима, да своју активност уклопе у програм рада општинске конференције ССРН.

Др Бранислав Новаковић

ВОЈНА ПОШТА СРПСКИХ И ЈУГОСЛОВЕНСКИХ ХОБРОВАЉАЧКИХ ВОЈНИХ ФОРМАЦИЈА У РУМУНИЈИ И РУСИЈИ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Постојање српске војске у Првом светском рату имало је значајан утицај на Србе и остале припаднике југословенских народа који су се налазили мобилисани и Аустроуугарској војсци као њени држављани. На Источном фронту многи су прелазили у руско заробљеништво и укључивали се у тадашња збивања у Русији. Многи од тих војника биће учесници у Октобарској револуцији, други и саставу добровољачких формација које ће бити пребачене на Солунски фронт и тамо одиграти значајну улогу. а неки ће се укључити и у снаге контрареволуције, већ према ситуацији и другим условима који су на те људе утицали.

Из тих збивања остаће данас ретка грађа о поштама на тим теренима а које су биле формиране за те људе укључене у војне формације.

Дописне карте Српских ратника | српске добровољачке дивизије 7 Добрупи. Историјски увод. Крајем јуна 1916. године била је у Одеси формирана | српска добровољачка дивизија под командом пуковника Стевана Хаџића. Поред Срба (око 90%) у њеном саставу су се налазили Хрвати, Словенци и Чехословаци. Дивизија је броја-

"да 18.000 људи из делова Југославије који су се тада налазили под влашћу Аустро-Угарске. У почетку ова дивизија у заједници за руским трупама бележили значајне успехе на фронту у Добрупи, али после слома румунске војске у Карпатима, а нарочито после пада Букурешта, ова дивизија је била нападнута јаким немачко-бугарским снагама, па се морала повлачити из Добруџе. Иако је показала јединствену храброст, дивизија је запала у изузетно тешку ситуацију због наглог одступања једне румунске дивизије на десном крилу и претрпела тешке губитке (6.000 мртвих и рањених). После попуњавања ове дивизије и образовања П српске добровољачке дивизије формира се од ових јединица Српски добровољачки корпус који се после Октобарске револуције у последњој четврти 1917. године пребацује преко Сибира и даље преко Јапана на Солунски фронт машру“том дугачком преко 29.000 километара. Поред свих перипетија које

2