Filatelista

су ови војници доживели на ревлуционарном тлу Русије, остаје и историјски факат да је први револуционарни комитет Москве пожедео овим ратницима срећан пут и успех у настојањима за ослобоЂење поробљене отаџбине, иако им се нису у том часу подударали путеви друштвеног развоја. То је било једно од оних великих признања изречених ослободилачком рату српске војске у јеку капиталистичког ратног вихора Првог светског рата.

У часопису „Филателиста' бр. 5—6 за 1957. годину (1Х годиште) стр. 91 налази се приказ Дипл. инг Александра Петровића под насловом Дописне карте српских ратника [ српске добровољачке дивизије у Добрупи. Овај напис израђен је на основу података које је добио пре П светског рата аутор приказа од пуковника Јермије Станојевића тадашњег председника Српског фиалтелистичког клуба у Београду, једног од доајена српске филателије. Том приликом аутор је у збирци пуковника Станојевића видео две дописнице о којима је реч. Аутор даље наводи да је имао прилике да види тј. дословно пише: „Имао сам у рукама само карте Ти ПТ пешадијског пука."

Наиме у саставу 1 српске добровољачке дивизије налазила су се четири пука и за сваки су биле издате дописнице, а разликовале су се само у ознакама пука у римским бројевима (Т до ТУ). По пуковнику Јермији Станојевићу издање ових дописница је било службено. Опис који је дао Инг. Александар Петровић по белешкама потпуно је тачан, јер сам у међувремену дошао У посед оригинала. Тај опис гласи:

Величина карте 139/88 мм. Картон жућкасте боје. Адресна страна је са цртежом и текстом, а Аруга страна празна — за коресподенцију. На предњој страни леву половину прекрива вишебојни цртеж: укрштене заставе српска, хрватска, руска и чешка (напомена-руска застава је бела-плава-црвена, а чешка бела-црвена). Изнад застава је мњи двоструки жути круг у коме је вишебојни српски грб. Испод зстава је преко зеленог Аоворовог венца напис у изврнутом луку У гротеск словима мрке боје: ,У СЛОЗИ ЈЕ СПАС — БРАТ ЈЕ МИО КОЈЕ ВЕРЕ БИО“, а испод тога у четири реда, у плавој боји, у гротеск словима стихови тадашњег активног официра Чеде Шкекића:

„Умрећемо сви до једног Ил слободу сви имати, Из потока крви наше Слобода: ће заблистати." Ч. Ш.

Постоје и дописнице без ових стихова. У десном делу карте заглавље чини троредни текст:

ДОПИСНА КАРТА српских ратника 1 пеш. пука Т Срп. доб. дивизије

а у самом углу управни правоугаоник који означава. место за марку. Иначе је први ред текста У антиква словима, а остала два у гротеск словима, сва у плавој боји. Остали део је прекривен са пет адресних зинија, прве четири тање, а најгорња је нешто краћа од следеће три адресне линије. Последња (најдоња) је такође краћа, али двострука (дебела и танка) за упутно место (место адресата).