Filatelista

1875., 20. август — 31. децембар; „Старо Ослобођење" бр. 1—60/1

БАС: Комплет састављен од новина слатих претплатнику „Стани Јанковић, учитељици, Свилајнац". На првих петнаест бројева новинске марке нису поништене. Почев од броја 16, који је изашао 21. септембра 1875., марке на свим бројевима су поништене, и то искључиво месним жигом долазне, свилајначке поште.

САНУБ: Комплет састављен од новина слатих на адресу „Светозар Николић, Стефановића Штампарија, Београд". Марке на новинама поништене месним жигом долазне, београдске поште до закључно броја 28 (од 20. октобра) поништавање вршено прстенастим жигом са римском ознаком месеца. Почев од броја 29. (од 22. октобра) поништавање вршено једнокружним жигом са натписом „Књаж. срп. пошта / /у Београду" и скраћеним именом месеца.

1876., 2. јануар — 14. мај; „Старо Ослобобење" бр. 1—83/11

БАС: Комплет састављен од новина слатих „Јовану Жујовићу, философу, Београд“. Марке на свим примерцима новина поништене су, и то искључиво жигом долазне, београдске поште. За поништавање употребљиван жиг са натписом „Књиж. срп. пошта / у Београду".

САНУБ: Новине слате истом претплатнику као и претходне године. Све марке поништене на исти начин и истим жигом као и на новинама упућиваним Јовану Жујовићу.

Из ових података могу се извући доста поуздани закључци о поништавању новинских марака Кнежевине Србије издања из 1873. У прво време, нешто више од две године, поште нису поништавале ове марке. Њих су уредништва односно комисионари лепили на новине које је затим пошта одправљала предплатницима не поништавајући притом марке. Какви су били разлози за овакав поступак тешко је рећи. Може се једино предпоставити да марке нису биле жигосане између осталог и због тога што практично није било могућности да се поново употребе. У прилог томе говори и чињеница да се у том периоду прибегавало жигосању марака једино у случајевима када би се новине из неког разлога враћале уредништву. Наравно, као и код свих правила и овде постоје изузетци. Карактеристично је иначе да се ни један од тих изузетака не налази у некој библиотеци, већ искључиво по филателистичким збиркама. Осим тога, код доброг дела ових изузетака поништавање је извршено жигом „Наплаћено", а не месним жигом, а употребу овог жига било на марци било поред ње на новинама нисам успео да приметим не само код описаних новина, већ ни код нешто више од 200 разних новина из ранијих година које сам имао прилике да прегледам.

Редовно поништавање марака на новинама почиње тек од периода август — септембар 1875., и то тако што новинску марку поништава долазна пошта својим месним жигом. Интересантно је да почетак редовног жигосања марака не пада у исто време код свих пошта, што се види из чињенице да је београдска пошта одпочела са овом праксом крајем августа, а свилајначка пошта тек крајем септембра 1875. Зашто је пак дошло до ове разлике нисам успео да утврдим, као што нисам успео ни да поуздано установим зашто се после нешто више од две године коначно пришло поништавању новинских марака. Да ли је на то нешто утицала Конвенција СПС која је ступила на снагу 19. јуна (1. јула) 1875. или је у питању случајна временска подударност тешко је рећи.

8