Filatelista

<ipaciju za slanje do Brisla. Prijave poslate direktno na organizacioni odbor u Brisel biće vraćene komesaru pa se može dogoditi da usled toga dođe do zakašnjenja. Za potrebne informacije obratiti se na komesara za izložbu Belgica 72. za Jugoslaviju: Gragoslav Teodorović, M. Pijade 15/II, 71000 Sarajevo — tel. 39-954.

e Za vreme izložbe u Budimpešti pored već brojnih komesara dali su 'saglasnost još neki istaknuti filatelisti za vršenje funkcije komesara u :svojim zemljama, a Miroslav Bojanović iz Engleske, rođeni Sarajlija, kao poznati ekspert za klasične marke, dao je saglasnost za učešće u međunarodnom žiriju s tim da će izložiti specijalnu zbirku Jugoslavije na izložbi »Sarajevofila 74«.

e »Sarajevofila 72« odložena je za 1974 godinu jer se vremenski poklopila sa održavanjem izložbe »Belgika 72«. Organizacioni odbor već uveliko sprovodi pripreme za održavanje ove izložbe. Pretsednik organizacionog odbora je drug Zdravko Pudarić. Obavešteni smo da je drug Peko Dapčević dao saglasnost za učešće u počasnom pretsedništvu ove izložbe. Isto tako prof. Dr. Sava Petković prihvatio se da bude člam međunarodnog žirija ove izložbe.

Na sledećoj redovnoj sednici Upravni odbor SFS uzeće u razmatranje kakvu pomoć može da pruži organizatorima izložbe.

e Sastanak u Zagrebu. Po povratku iz Budimpešte pretsednik i gen. sekretar Organizacionog odbora »Sarajevofila 74« imali su koristan sastanak sa preistavnicima filatelista Hrvatske i Slovenije. Razmatrana je organizacija izložbe pa se došlo do zključka da bi ova izložba trebalo da dobije jugoslovenski karakter.

e Konsres međunarodne asocijacije novinara — Pretsednik orsanizacionog odbora izložbe »Sarajevofila 74«, drug Zdravko Pudarić predložio je da se kongres ove organizacije u 1974. godini održi u Sarajevu u sklopu održavanja ove izložbe.

e Skrećemo pažnju čitaocima da je u broju 137 našeg časopisa štampanija imala tehničku grešku kod ove rubrike »Vesti — Zamimljivosti«. Tako je na strani 12 ova rubrika prekinuta i nastavljena na strani 26 posle potpisa E. Ištvan. Molimo da ove primite k znanju.

e Prilikom izdavanja serije jugoslovensko slikarstvo — PORTRETI 1971 godine ZJPTT će prvi put izdati prigodne pojedinačne koverte za svaku marku. Motiv na kovertama biće istovetan sa markama, a tiraž istih bitiće oko 4000 garnitura. Ovo će u stvari biti ispitivanje tržišta ti. kako će naši filatelisti prihvatiti ovu vrstu emisije.

e Član odbora za proslavu 100—godišnjice srpskog lekarskog društva dr. Branislav Novaković, obavestio je, da će društvo dostaviti predlog ZJPTT, da se za ovu proslavu izda prigodan Žig i Jedna marka popularne nominale. Za motiv ove marke biće predložen detalj jedne freske iz manastira Lesnovo, na kojem se nalazi lik srpskog srednjovekovnog lekara. Praslava će se održati 20 aprila 1972. godine. Prvi predsednik ovog društva bio je dr. Vladan Đorđević čiji lik nosi marka crvenos krsta od 0,50 dinara izdata 1937 godine, a kojom je obeležena proslava 75-to godišnjice osnivanje srpskog crvenog krsta.

e U vremenu od 1 — 6 novembra t. g. društvo filatelista u Sremskoj Mitrovici odžalo je svoju filatelističku izložbu posvećenu proslavi 27 godina oslobođenja grada i 30 godina revolucije.

Izložba je БЏа отуогепа-па дап 31 oktobra t. g. u 10 časova pre podne pred veliki mbrojem članova, građanai gostiju. Izložbu je OtVOrio predstavnik PTT Sremske Mitrovice. Otvaranju je prisustvovao predsednik Saveza filatelista Srbije dipl. ekonomista Davor Kokolović,

22