Filatelista

3. — Код неких табачића, латински текст код свих девет марака, на последњем реду непосредно изнад „вињете" са Св. Влахом црне је боје уместо црвене. На овом табачићу, поред наведене грешке, налази се већа белина око слике а на горњој ивици слике поред црвене ивице налази се и бела линија.

4. — Постоји више нијанси боје од тамније до светлије марке. Постоји више нијанси боје слова текста и то од црвене до тамноцрвене која прелази скоро у црну боју.

5. — На деветој марци у табачићу, код већег броја табачића, на вињети са Св. Влахом, постоји коса црта која се протеже од горњег десног угла вињете ка доњем левом углу, дужина две трећине дијагонале. 6. — Код два табачића „вињета" са Св. Влахом, поред редовног положаја, окренута је на доле и спуштена за 19 птит на доле и 6 тт десно. Тако „вињета", која је знатно бледе боје уместо црвене, прелази с једне марке на другу а последње три прелазе на околни текст (доле) ван ивице марке.

7. — На једној марци у тексту „ЈУГОСЛАВИЈА" недостаје слово „У“ а делимично су избрисана слова „АИЈА".

8. — На једној марци текст штампан црним словима, десно од вињете са Св. Влахом, скоро потпуно је избрисан.

Вероватно да су и други филателисти наишли на сличне или нове грешке па би било интересантно да се и на њих укаже пажња.

Дипа. инг. Владимир Вујошевић

АНАТОЛИЈ НИКИФОРОВИЋ ЈАР-КРАВЧЕНКО

Наследник преминулог председника Савеза филателиста СССР-а Кренкела је 61тодишњи народни уметник РСФСР и лауреат државне премије СССР-а, сликар чија су дела ушла у Трећаковску галерију Анатолиј Никифорович Јар-Кравченко. Рођен је 1911. године

- у граду Благовештенском на АмуРу, дакле у пространствима Далеког Истока. У време Отаџбинског рата, као авијатичар, у тиму заштитника лењинградског неба, у предаху одбране Лењинграда израдио је 540 портерета његових бранилаца — авијатичара. Веома плодан сликар портретиста, од портрета својих родитеља до значајних личности нашег времена и исто тако сликар пејсажа. Творац је идејних решења за више поштанских едиција: марка у част Фадајева из 1971. године, коверат у час Јесењина из 1970. године, пригодна дописница у част 100 дишњице првог лета човека у Космосу част славног Гагарина из 1971. године

„Уметник и филателиста, при сусрету са нашим председником на Соцфилексу 72 у Софији истакао је да је био у Југославији 1968. и 1969. године и да носи у сећању најлепше импресије из Београда и са Јадранског мора, које је упознао приликом своје посете. Часопису Филателисти том приликом, уметник Јар-Кравченко, садашњи председник совјетских филателиста, упутио је своје срдачне комплименте, Б. Н: