Filatelista

VESTI ZANIMLJIVOSTI Aca M. Aleksandrić, sekretar SFS

e U prvoj polovini ove godine ZJPTT je izdala ukupno 25 raznih maraka za koji komplet je svaki filatelista morao dzdati 72,90 dinara.

e Svakako je već svima poznato da je olimpijska baklja za XX olimpijske igre u Minhenu upaljena u Olimpiji u Grčkoj 28 jula ove godine. Olimpijsku baklju po svojoj tradiciji preneli su kroz mnoge zemlje sportisti. Tako su baklju primili naši sportisti iz Rumunije a predali Je sportistima Mađarske. Ovu značajnu sportsku manifestaciju koju prate milioni ljudi u svetu i naša ZJPTT obeležila je prigodnim žigovima koji su bili u upotrebi kod glavnih pošta na dan prolaska baklje i to: Vršac — 17,8., Beograd — 17.8., Novi Sad i Subotica 18.8.72.

e »Sammler Dienst« — nemački filatelistički časopis u broju 14/72 daje interesantan navod o markama Jugoslavije od 1945 — 1959 god. Po izveštaju nekog stručnjaka za jugoslovenske marke, marke OVOĐ perioda skoro se ne mogu više dobiti na tržištu. Ako se i dalje potražnja i popularnost ovih maraka bude ovako držala moraće uskoro cene ovih maraka doživeti znatan porast. Međutim izdanja kasnijih godina,

sem nekih izuzetaka, mogu se još uvek naći na tržištu u dovoljnim količinama.

Ф Kakve se greške mogu provući i kroz vrlo spremne kontrole poštanskih uprava najbolje ilustruje slučaj pošte u jednom francuskom gradu Charleroi. Tek zamenjeni žig sa poštanskim brojem morao je biti povučen jer je napis imena grada bio pogrešan Chaleroi. Za nekoliko sati upotrebe, dok je greška bila primećena, žig je bio upotrebljen na izvesnom broju pisama i drugim poštanskim pošiljkama. Sada Je istraživanje ovog žiga sa greškom zaokupilo filateliste u Francuskoj Jer to je zaista retka poslastica za sakupljače žigova.

(Vjesnik 172/72)

e Od Sektora za izdavanj saznali smo, da je u prot franko maraka sa likom pr pana i na promenjenom p. i beljom bojom. Reč je o vima:

e poštanskih maraka i vrednosnica ZJPTT eklom periodu izvesna količina redovnih etsednika Tita i turističkim motivima, štamapiru koji se karakteriše tanjom strukturom markama pod sledećim kataloškim broje-

Мо 1099 од ат. 040.— Тио > 1168 #75; 0,50 — gp 5 1101 им и обрт И с 1106 e у ја Ћ 7 1173 др 2.500 ==

Pored ovih i marke sa motivima: Gradačca (1325 od 0,10), Krka (1304 od 0,30) i Bitolja (1308 od 1,00) štampane su na novom papiru.

Do ovog štampanja došlo je zbog uvoza papira koji je Zavod za izradu novčanica nedavno uvezao. Ove marke biće katalogizirane u Katalogu

naših maraka kako je to i do sada uobičajeno Када 5џ promenjene vrste papira.

(Vjesnik 183/72)

24