Filatelista

e fFilatelistički centar Biroa za marke-Takovska 7 obaveštava filateliste pretplatnike da mogu podići dodatke listova za „Leuchtturm”-ove albume po sledećim cenama: za

— za marke Jugoslavije 1971. с. din. 39— za žigosane marke Jugoslavije 1971. g. » 16,80 — Za tabačiće maraka Jugoslavije 1971 god. „ 314,80 — za marke Ujedinjenih Nacija 1971 g. „520,90 — za marke »Evropa-Cept« 1971 g. „i 39.—

Pretplatnici iz unutrašnjosti primiće pouzećem.

e U vremenu od 19 Avgusta do 2 Septembra 1973 godine održaće se u Poznanju — Poliska Svetska fil. izložba »Poljska 73«. Izložba se priređuje povodom 500 godišnjice rođenja poljskog astronoma i svetskos naučnika Nikole Kopernika.

e Najređa marka sveta »Plavi Mauricijus« prodata je nedavno na jednoj aukciji u Z. Nemačkoj za 254.000 D. M. (preko 130 miliona starih dinara). Malo je čudno da licitacija nije dostigla postavljen iznos od 275.000 DM.

Pored primerka sa kojim raspolaže Poštanski muzej, ovo je drugi primerak ove velike svetske retkosti koji se pojavio u Z. Nemačkoj. Kupac ove marke bio je jedan nemački trgovac koji je zastupao klijenta čije se ime nije moglo saznati.

(Vjesnik 183/72)

e Za motiv naše prigodne marke od 2.— din. uzet je jugoslovenski model dvosede jedrilice tipa »Košava« konstruktora Ing. Miloša Ilića i Andnijana Kisovca kojom su Jugosloveni B. Komac i Z. Rain osvojili prvo mesto na V-om Svetskom prvenstvu održanom 1954 g. u Engleskoj.

e Nova država Bangla Deš na dan 21. II 1972. g. izdala je svoju prvu marku od 20 pija posvećenu 20-godišnjici spomena na pale učesnike pokreta iz 1952 god.

e Nismo u mogućgosti da definitivno potvrdimo ali imamo neke vesti, da je održavanje predviđene velike međunarodne izložbe »Sarajevo fila 74« dovedeno u pianje. Čim budemo dobili tačne podatke o tome obavestićemo naše zainteresovane članove.

е filatelisti koji rađe po nemačkom katalogu Michel imaće malo iznenađenje kod ovog kataloga za 1973 godinu. Naime katalog evropskih zemalja podeljen je u dva dela: I zemlje članice Cept-a i II zemlje istočne Evrope. Svakako da će ova tehnička promena biti znatna olakšica za privrženike ovoga kataloga.

e U vremenu od 28 Aprila do 1 Maja ove godine održana je u poznatom švajcarskom letovalištu Lucernu međunarodna vazduhoplovna izložba »Lupo 72«. U prvoj sali bili su izloženi službeni eksponati Švajcarske i drugih zemalja dok su u drugoj sali bili zastupljeni svi vidovi vazdušne pošte kao gaprimer: polarni letovi, balonska pošta, cepelinska i dirižabl pošta, raketna i helikopterska, unesrećeni letovi, aerogrami i t. d.. Savez filatelista Mađarske organizovao je poseban let iz Budimpešte za Lucern i tim povodom izdao prigodne avionske koverte sa žigom ovog leta. Koverti su prodavani po4š.fr.1

25