Filatelista

e Beograd — 13 Juna ove godine otvorena je izložba posvećena jubilarnoj proslavi 50-te godišnjice Međunarodne železničke umije UIC. Izložbu je otvorio generalni direktor ZJŽ. Pored specifične izložbe bile su prisutne i dve vrlo jake filatelističke motivske zbirke i to:

TI Jordan Peševski — železnice u svetu

II Dr Branislav Novković — »Poštanske celine sveta sa Žželezničkim motivima«.

Ovom prilikom izdata je jedna »Carte maximum« sa markom od 1,50 din. koja predstavlja lokomotivu »No. 1 Milan«. To je prva јокотонуа sagrađena na Balkanu 1882 godine u rudniku Majdanpek — Srbija.

e Društvo filatelista iz Sente opomenulo nas je na akciju koja je već aktuelna. Senta je predložila tri svoja člana za dodeljivanje zlatne značke na sledećoj redovnoj godišnjoj skupštini SFS. To su članovi: Nagy Vilmos, Miroslav Erdeljan i Katom Para. Ovi drugovi su predloženi kao istaknuti radnici na organizaciji, propagadni i unapređenju filatelije na bazi lokalne, međugradske, međurepubličke i međunarodne saradnje. -

. Pozivamo društva SFS-a da priispitaju ostvarenu filatelističku aktivnost svojih članova i da zaslužne članove takođe predlože za zlatnu značku.

• ZJŽ preko Zavoda za izdavačku delatnost omogućila je našem članu Jordanu Peševskom da izda jednu vrlo potrebnu dokumentaciju »Prigodni žigovi Jugoslavije na temu železnice«.

Zainteresovani mogu se obratiti drugu Peševskom na pošt. fah 498 Beograd.

e Na predlog Saveza filatelista Vojvodine, novosadsko PTT preduzeće pristupilo je realizaciji davnašnje želje filatelista, otvaranju filatelističke prodavnice u Novom Sadu.

Prostorije su predviđene na bulevaru Maršala Tita a u samoj prodavnici biće i dva radna mesta za ostale PTT usluge. Prodavnica će se otvoriti verovatno početkom ove jeseni.

Na izložbi maraka »Beograd 72« koja je posvećena osamdesetogodišnjici rođenja predsednika Tita, eksponati će biti nagrađeni prema oceni žirija a za omladince će biti ustanovljena posebna laketa. Ne zoboravite da se što pre prijavite za učešće na izložbi preko kancelarije Saveza, Sremska 6.

e SFS ima još vrlo malu količinu izložbenih kartona koje nuđi po nabavnoj ceni od 0,35 din. po komadu.

e Redovni sastanci filatelista Beograda održavaju se U Uzun Mirkovoj ulici br. 1 i to: Četvrtkom od 16 — 20 časova i Nedeljom od 9 — 14 časova.

e Povodom proslave 135-godina železnice u Austriji koja se održava od 22 — 25 Septembra ove godine u Beču održaće se i nacionalna filatelistička izložba. Pored učešća austrijskih filatelista u počasnu grupu je pozvano i više filatelista iz drugih zemalja među kojima i Jordan Peševski iz Jugoslavije sa svojom zbirkom »Železnice u svetu«. Ova zbirka je više puta nagrađivana na međunarodnim izložbama i dobro je poznata organizatorima.

27