Filatelista

Iz Jugoslavije učestvovao je samo jedan iziagač Dragoslav Teodorović iz Sarajeva sa eksponatom »Raketna pošta u Jugoslaviji« i dobio zlatnu »Lupo 72« medalju.

e Dobro poznata emisija švajcarskih maraka »Pro Patria« позе kroz nekoliko idućih godina stalne motive arheološki nalazi Švajcarske. Na ovaj način Poštanska uprava će s jedne strane doprineti upoznavanju a s druge zainteresovati građane za praistoriju i majraniju istoriju Švajcarske. Nema sumnje, da će ove marke propagandno uticati i na veću posetu bogatim švajcarskim muzejima.

(Filatelija 4—5/72)

e U zadnje vreme povećan je broj naših filatelista koji se interesuju za marke Japana. Za ovo ima više razloga. Marke ove zemlje nose izvanredne višebojne i privlačne nacionalne motive. Izrada ovih maraka je besprekorna, papir je dobar, lako se odvajaju iz tabaka, guma nije preosetljiva a poništene marke dobro se ponašaju pri pranju. Senije su retko sa više komada, mahom su izdavane pojedinačno sa izuzetkom stalne tradicionalne semije Nacionalni parkovi koje uvek imaju dve marke. Možemo preporučiti sakupljanje maraka Japana i iz drugog glavnog razloga, što su ove marke sem klasike sa niskim cenama ı malim nominalama finansijski pristupačne svakome.

e Izgovaraju se mnoge reči na skupštinama i sastancima filatelisfičkih organizacija kako je slab priliv omladinaca jer se ne daje dovoljno propagande. Istina je da se ma filatelističkim sastancima retko wiđaju čak i oni stariji omladinci. Ali kada se pogleda evidencija kod društava može se konstatovati da je priličan broj omladinaca prisutan u stalnoj evidenciji društva. Gde su ti omladinci i kakva je filatelistička aktivnost njihova. O ovome treba dobro razmisliti jer svakako ovde neko greši ili nešto nije u redu.

e Prateći iz godine u godinu kretanje cene naše najskuplje marke izdate povodom 38-og svetskog kongresa esperantista u Zagrebu pada u oči jedan vrlo interesantan momenat. Ova marka je izdata u 20.000 primeraka 31. VII. 1953. god. kog dana je izdat priličan broj prigodnih koverata koji su mnogi učesnici ovog kongresa odneli. Ako uz to dodamo da je »zub vremena« izbacio iz ove količine priličan broj oštećenih komada onda se dolazi do zaključka, da je tiraž ove marke smanjen za nekoliko hiljada primeraka. Po svojoj količini ova marka је »ključ zbirke maraka Jugoslavije. Nažalost vidimo da i kod ovako malog broja ove marke svi komadi nisu našli mesto u zbirkama. To dokazuje stalno kretanje ponude pojedinačnih komada i u tabačićima ove marke. Svi znamo da samo zbirka drži marku daleko od ponude.

e Pančevo — na skupštini filatelističkog društva izabrana je mova uprava sa Tihomirom Đurićem na čelu. Ža sekretara izabran je Mihajlo Atanacković.

e Sremska Mitrovica — Godišnja skupština filatelista izabrala је КА сина društva Stjepana Petrasa a za sekretara Zvonka Renčelja. e Kanjža — Na poslednjoj godišnjoj skupštini društva »Dr. IL RiБаји izabran je za pretsednika Robert Denković a za sekretara Bata eter.

26