Filatelista

Чапје, već objašnjenje negativnog stava prema jednoj »saveznoj« formaciji. Tu krizu smo, međutim, srećno preboleli i na svim terenima se oseća postepeno ozdravljenje. Niko ne traži, odnosno ne sme da traži neka centralistička ili hegemonistička rešenja, već naprotiv, poštujući svačiju individualnost, svi smo dužni da radimo na dogovornom povezivanju, na integraciji uz maksimalno čuvanje pojedinačnih imteresa, ukoliko oni ne idu ma uštrb zajednice.

Dragi drugovi, to važi i za nas filateliste. Ne možemo. se skrivati iza nekih individualnih ili lokalističkih interesa ako su u pitanju širi, zajednički interesi. A to je upravo i kod nas slučaj. Da ne nabrajamo mnogo, već da pomenem samo dva momenta: naše istupanje pred inostranstvom na izložbama itd., odnosno naše članstvo u Međunarodnoj filatelističkoj federaciji i naši odnosi odnosno zahtevi prema Zajednici pošta.

Ne želim da ovom prilikom ulazim u detlaje, neću da dajem lekcije niti da stavljam konkretne predloge na dnevni red, već želim da ovaj moj napis sugeriše svakom filatelisti u cranicama SFRJ, bez obzira na njegovu nacionalnost, veroispovest ili temu koju skuplja, pitanje: »FilateHisti, na kojim pozicijama stojite danas, dana .... 1972 godine?

Oskar O. Redi

НАПОМЕНА УРЕДНИШТВА: као што је нашим читаоцима познато СФС обратио се свим републичким и покрајинском савезу филатеЛиста, са предлогом да се разговара о стварању неке заједничке југословенске филателистичке организације. Нити смо инсистирали

су крстили „Надсавез", „Формалистички централизам организације", „Централни савез" итд. итд. Изгледа да ти Аругови нису у могућно

телистичког Савеза Румуније, Аустрије или Швицарске јер живимо У Југославији.

ПЛАСМАН ЈУГОСЛОВЕНСКИХ ИЗЛАГАЧА НА ИЗЛОЖБИ „СОЦФИЛЕКС 72 — СОФИЈА"

ij Златна медаља: Печар Бојан, Љубљана, за изложак „Оптужујем сребрна медаља: Вујошевић Дипл. инж. Владимир, Београд за изложак Револуционари на Југословенским маркама, извод из специјализоване збирке Ј угославије.

Посребрена медаља: Пешевски Јордан, Београд за изложак Биографија Лењина; Димитрије Јанићијевић за експонат „Револуција народа Југославије"; Иван Дујановић, Ријека за изложак „BaaАимир Илић Лењин и Бургер Дарија за изложак „За Слободу и мир".

Бронзана медаља: Радослав Зоре, Београд за експонат „Пред-

седник Републике Тито" и Александар Алексић за експонат „Борба

народа Југославије за ослобобење" приказ дат на максимум картама. |