Filatelista

12 рА МА С:

SAVEZ FILATELISTA SRBIJE Beograd, Sremska br. 6/IV Telefon br. 628-431 Žiro račun kod narodne banke FILATELISTA — 608-8-166-10. Predsednik Saveza Davor Sokolić

У симпатичној долини пуној зеленила које пресецају Колубара, Обница, Јабланица и Градац налази се Ваљево. Први помен о Ваљеву датира још из 1398. године. У славној прошлости Ваљево је слободарски град у коме се зачињу први покушаји ослобођења покрета 1804 а затим и 1941. када је у Белој Цркви код Ваљева 7 јула започео устанак у Србији.

У послератном периоду Ваљево бележи свој нагли привредни развој. Поред све интензивније пољопривреде развија се индустрија и у живописној околини туризам. Бања Врујци, Дивчибаре и сплет планина око Ваљева веома привлаче многобројне туристе. У граду данас ради 6 осмогодишњих и 5 средњих школа има развијене установе културе: Дом културе, богату Библиотеку, Музеј, многа културно уметничка друштва и установе.

Половином 1938. године формира се и прво филателистичко друштво и активно ради до краја 1940. године. За време рата рад друштва се гаси. Октобра 1945. године поново се оживљава рад друштва и његова активност траје до данас. У јубиларној 1951. години друштво броји преко 300 чланова и манифестује своју активност атрактивном филателистичком изложбом која је на преко 250 витрина приказала први пут Ваљеву лепоте филателије. Многи су чланови друштва заслужни за његов рад а многи више нису међу живима. Поменимо бар неке најактивније као што су били: проф. Никола Храњец, проф. Александар Тараканов, Јосип Боурек, часовничар, Инж. Божа Бендеља, Божа Марјановић и многи други.

Главни уредник Душан Главоњић

ŠTAMPARIJA: »SAVA MIHIĆ« Zemun, ul. Maršala Tita br 46—48 tel. br. 607-176.