Filatelista

11. Филателистички клуб „Тетово" и „Куманово" адресе преко Савеза филателиста Македоније. i

Проф. Стојан Христов

QUOD LICIET JOVI NON LICET BOVI

(Marke sa slikama Flore i, faune jugoslovenskog područja neće se više izdavati u običajenim serijama krajem maja svake godine! ?.)

U približno tačnom prevodu naš naslov bi glasio: što je dOozvOljeno bogu nije volu. U filatelističkom smislu prevod bi bolje odgovarao: što je dozvoljeno Birou ZJPTT nije filatelistima. Naime »рго12vođače naših maraka najavi ljeta gopsodnjeg 1954 godine da otvara novu eru jugoslovenske filatelije serijom od 12 maraka faune našeg područja. Godinu dana kasnije darova nam seriju od 9 maraka sa slikama flore. I rekoše tada tvorci ove ideje da će se svake godine naizmenično smenjivati »Callimenus« i »Naprstak«.

Filatelisti kao »potrošači« ove vrste maraka pisahu, moljahu, da se ne ide sa ovako velikim serijama i visokom nominalom, da će se smanjiti broj sakupljača, da će to biti posebna zbirka ali za ljude dubokih džepova i špekulacije. Odgovaralo se novim serijama »Mečjeg uva« i Divljeg vepra« po logici narodnoj: paščad laju a karavan ide dalje. Prođe jedna, prođe druga, prođe dvadeseta godina a filatelisti specijalizovaše zbirke »EFlora« i »Fauna« na markama Jugoslavije. A svemoćni Jova izjavi: serije »Flore« i »Faune« odumiru maja ove 1973. godine — amin...

Ko vas je terao filatelisti Jugoslavije da stvarate zbirke »Faune« i »Flore«. Šta se koga tiče što se takve specijalizovane zbirke postati »mrtvo« područje.

Filatelisti kojima kao i bovi nije dozvoljeno ono što i Jovi primiše na znanje da izumire »kukurek« i »prilepak« i kao za sebe se pitaju: pa zar nije bilo bolje poput popularne »zaštte prirode« izdavati 2 marke niže nominale svake godine, nego se desetak puta ispucati sa oko 70 maraka, pa stvarati »mrtva područja« sačuvaj nas svemoćni Biroe kao da je izumrla fauna i flora ovog našeg bogatog područja. Možda neko očekuje odgovor ili objašnjenje a to je bar ихајидап роsao. Nema tog junaka koji се пат dati pravi i jedini odgovor: nisu izumrle jugoslovenska flora i fauna već ideje proizvođača naših maraka. E takav odgovor drugovi filatelisti dobićemo malo sutra.

Ири ас ar пој NUI M Pi || U CU i —____ _PRETPLATA NA ČASOPIS:

Za Jugoslaviju — 1 godina Фп. 15. Za inostranstvo 1 godina 5 2

Oglasi: razmena, kupovina, prodaja i dr:

Mali oglasi 4 reda din. 10.

OR IL LO Ol O O парне