Filatelista

daje svih mojih maraka. To je ustvari bila jedna ušteđevina koju moja žena nije mogla nikada da shvati. iznenađena, da su baš marke odigrale glavnu ulogu u rešavanju ovog našeg životnog problema, moja žena je dugo samo ćutala. Osećaj da je pobeđena a pogotovu da godinama u međusobnim sukobima nije bila u pravu teško je podnela. Po ko zna koji put ponavljala je komšinicama: »E žene, u sve sam verovala ali da te marke nešto vrede i da će nas usrećiti to nisam nikad mislila i verovala.«

I tako ja čekam kraj priče a moj prijatelj nastavlja: »Počinjem ispočetka, gradim novu zbirku umetnosti i dolaziću redovno na naše sastanke. Ali u mojoj kući sad je druga situacija, kad pođem žena mi umiljatim glasom kaže: »Mili, imaš li novaca, treba će ti ako nađeš neku novu seriju«, jer se sad zajedno interesujemo za marke.

e O ČEMU SE GOVORI!

— Da se konačno pristupilo međurepubličkom dogovaranju za stvaranje jednog zajedničkog tela koje bi predstavljalo jugoslovenske filateliste.

— Da su sastanci beogradskih filatelista u julu mesecu bili najslabije posećeni. Uzrok su svakako godišnji odmori, vrući dani i ispražnjeni džepovi.

— Da će časopis »FILATELIST« dobiti novog odgovornog urednika Miodraga Vukovića, aps. elektrotehničkog fakulteta, dugogodišnjeg našeg saradnika.

— Da će se redovna godišnja skupština Saveza filatelista Srbije održati u oktobru mesecu ove godine.

— Da će SFS i ove godine organizovati na republičkom rangu filatelističku izložbu posvećenu 20. oktobru, Danu oslobođenja Beograda. e ZUMSTEIN 1974 — Novo (57-mo) izdanje ovog kataloga pojavilo se već 1. septembra t.g. na 1350 strana. Karakteristično je, da u ovom izdanju marke izdate između dva rata i posle drugog svetskog rata pokazuju tendenciju porasta vrednosti. Prodajna cena kataloga je 45.franaka — sa registrom 50.— a poštarina za inostranstvo 7,20 franaka.

e RUKOVODIOCI ZA IZLOŽBE — Na zadnjoj sednici Upravnog odbora SFS određen je za rukovodioca Odbora za organizaciju izložbe »BEOGRAD 73« ing. V. Vujošević. Za sve poslove oko filatelističkih izložbi u inostranstvu određeni su ing. V. Vujošević i J. Peševski.

e NAJLEPŠA JUGOSLOVENSKA MARKA 1973 — Konkurs za najlepšu jugoslovensku marku izdatu u ovoj godini, završen je. Za ovu zajedničku akciju redakcije »Ilustrovane politike« i »Vesnika«ZJPTT, vladalo je veliko interesovanje pa je komisija primila 30.581 glasačku dopisnicu. Za najlepšu marku u 1973. godini proglašena je sa 5.281 glasom, marka sa motivom »U staji«, rad Nikole Mašića a iz serije »Umetnost u Jugoslaviji kroz vekove — Mrtva priroda«. Prvu nagradu dobila je Radmila Nikotić iz Bara.

e ODLUČITE SE!

— Da konačno iz vaše zbirke poništenih maraka izbacite sve neispravne komade.

— Da klasere sa čistim markama držite usravno na koji ćete način izbeći pritisak i eventualno oštećenje.

— Da počnete sakupljati čiste ili poništene (nikako mešane) lepe marke Japana koje u svetu dobijaju sve veću populatnost.

13