Filatelista

e »STOCHOLMIA 74« — Pod pokroviteljstvom kralja Gustava Adolfa VI i FIPE održaće se u Stocholmu od 21 do 29 septembra 1974 godine, međunarodna filatelistička izložba. Istovremeno FIPA će održati godišnji kongres a biće organizovan i festival filatelističkih filmova pod nazivom »CINEPHILIA STOCHOLMIA 74«. Izložba će imati poseban komercijalni deo koji će svakako pored filatelista okupiti i mnoge ugledne trgovce iz raznih zemalja. Na mestu komesara za ovu izložbu nema imena iz Jugoslavije, jer filatelisti naše zemlje nemaju zajedničko predstavničko telo. Ali ono što ovde treba istaći jeste da je to prvi festival filatelističkih filmova u svetu.

e IZMENE PROGRAMA 1973. —

— 25 avgusta t.g. izašla je marka posvećena 200-godišnjici smrti Antona Janše. Po programu termin za puštanje u promet ove marke bio je 12. septembar t.g. |

— 1. septembra t.g. izašla je marka posvećena prvom svetskom prvenstvu u plivanju, vaterpolu, skokovima u vodu i umetničkom plivanju, koje se održalo u Beogradu. Prema programu ova marka trebalo je da izađe 12. septembra t.g.

— Prema prednacrtu programa za 1974. godinu predviđena je marka povodom 100-godišnjice rođenja slikarke Nadežde Petrović. Međutim kako će se ova proslava održati ove godine, to će ZJPTT na dan 12. oktobra t.g. pustiti u tečaj ovu marku.

e FILATELISTIČKA KOCKA ! —

— Kuda žuriš? — pitam jednog prijatelja koga sam sreo na Terazijama. — Imam večeras zakazanu filatelističku partiju karata. To ti je pravi filatelistički tablanet. Svaki od nas četvorice daje na talon po jednu seriju maraka približne vrednosti. Zatim sleduje izvlačenje parova, tri delenja, turnir, finale i na kraju pobednik odnosi sve četiri serije. I eto ti prave filatelističke kocke. Tako u ove sparne dane u hladovini stana, kraj hladnih sokova radi pinceta, katalog, lupa, klaser i kao što čuješ prava zabava na filatelistički način, ispriča mi moj prijatelj.

— Pa onda neka ti je filatelističko nazdravlje, kažem ja i rastajemo se.

Produžio sam svoj put i razmišljao, kako je počelo, ko zna šta ću sve čuti; izašao je filatelistički udžbenik, uveden je u osnovne škole predmet filatelije, primenjena je filatelija kao terapija u medicini i t.d.! Ko tozna!

e FILATELIJA I ŽENA ! — Na našim sastancima viđamo se kao stari drugovi i prijatelji. Ima mesta i vremena za razgovor o svemu. Niko ne pita ko je šta, mi smo za vreme sastanka samo filatelisti i drugovi. Ali moram reći ovde je u pitanju jedan fakultetski obrazovan čovek koji mi se obratio rečima: »Čitam tvoje vesti i zanimljivosti, pa da ti iznesem jednu svoju priču.

Od kako sam se oženio filatelija stoji između mene i žene. Stalno jedno isto, više voliš marke nego mene ı pre ćeš dati novac za seriju maraka nego meni za novu haljinu. Trošiš vremena na te marke a baš te briga za bolno pitanje našeg stana. I tu skoro desilo se nešto što je sasvim izmenilo naš život. Pojavila mi se prilika da kupim stan. Za kaparu sam dao novac koji sam imao a ostalo pokrio novcem od pro-

12