Filatelista

• АКАДЕМИК, ПРОФ. ДР. ИСИДОР ПАПО. — Наша друштвена организација а са њом сви филателисти могу бити поносни, да у својим редовима имају неке еминентне личности данашњице. На нашим састанцима међу осталима често виђамо овог угледног човека. И поред свога оптерећења у редовним пословима он нађе времена да бар десетак минута проведе са нама интересујући се за новости у филателији као и да би себи прибавио потребне марке за збирку. Све га видимо међу нама као човека, друга и филателисту који је приступачан и који је увек готов да неком помогне. Међутим, овде желим и нешто Друго да кажем! Пао ми је у очи чланак у „Политици експрес" за празнике 29. ХТ. 1973. у коме је Проф. Др. Папо изнео своје преживеле дане у новембру 1943. године, када је као шеф хируршке екипе Врховног штаба уз блиске одјеке силних експлозија ратног вихора спасавао животе наших ратника. Операциона сала му је била једна примитивна просторија железничке станице. Ово је причао једном новинару (Д.Грегорић) и када је то завршио прихватио се свог филатедистичког албума са маркама говорећи: „Оне смирују хируршке прсте и нерве".

Ф ШВЕДСКА — Администрација шведске позите издала је 12. 11. о. г. серију од четири марке поводом божића и Нове године. Ове марке представљају репродукције слика четворице шведских уметника сељака. И ми имамо добро познате уметнике сељаке чија се дела већ појављују на изложбама у иностранству. Можда би била интересантна једна серија марака са репродукцијом дела ових

наивних сликара. о ТЕНДЕНЦИЈА — Октобар месец ове године према огласима у иностраним истовима показује тенденцију трговаца на међународном тржишту. Значајна су тражења што комплетних збирки мрака и нарочито бољих ствари на писмима. За ове ствари већина трговаца су добри купци.

о ЛИХТЕНШТАЈН — У овој земљи се појавила илустрована брошура на енглеском језику са 32 стране о маркама Лихтенштајна. Читава брошура посвећена је искључиво овим маркама и у њој се могу наћи сва потребна обавештења. Адресе L' OFFICE PHILATELIQUE DU LIECHTENSTEIN, F.L. 9490 VADUZ7.

е ШПАНИЈА — Изашао је каталог марака ове земље обрађен маркама у боји са нето ценама. Заинтересовани се могу обратити на : M.A. MAILLE, 7 Rue Jose Antonio, 655 BARCELONA.

e НОРАМА — Ако прелиставате више међународних филатеаистичких часописа и обратите пажњу на онај део прегледа — панораме новитета кроз свет, лако ће те преко сликовитих марака установити шта се данас јавља у свету. Пада у очи тежња државе да изађу што лешпе мотивске марке и да су за тај посао ангажовале најпознатије уметнике. Већина поштанских управа удаљује се од хокалних мотива, преузимајући мотиве интернационалног интересовања који гарантују комерцијални успех. Очигледно да је генералних сакупљача све мање у свету. За овакво сакупљање потребна су велика финансијска средства а и кад их човек има бољих ствари класике нема у понуди. Поред тога човек данашњице живи у врло динамичном времену и нема услова за дуга тражења да би задо вољио свој хоби. Тематика је данас популарнија јер лепим сликама и могућим лаким проналажењем стварно одмара човека. Данашњи живот све више хода радним корацима, ново време доноси нове распореде рада, одмора и времена, све се комерцијализује па и филателија се прилагођава овом току и догађајима.

17