Filatelista

омладинце који су се добровољно јавили и уложили велики труд да она успе и можемо бити сигурни да ће они наследити нас старије. Морамо дати допринос њиховом даљем образовању како би они сутра били не само добри филателисти већ и корисни чланови наше заједнице.

е НОВА ДРЖАВА — Спекулативних издања марака има данас мисео као што их је било јуче а биће их свакако и сутра. За разАику од прошлости сада се измишљају имена непостојећих држава на маркама. Зато Michel Rumdschau упозорава филателисте на појаву неке нове земље МЕЏ као и МАЈКОА INSEL (WAIKOA ISТАМО). За оваква издања прави филателисти не би требало да имају интересовање.

9 ПАРИЗ 75 — Време тече, за који дан растајемо се са старом тодином им стављамо је у архиву нашег живота. Дочекујемо нову 1974. као и сваку нову тодину са пуно нада за наш бољи живот па и за сређивање филателистичких проблема у нашој земљи. Међутим Париз се већ посветио том решавању јер се увелико спроводе припреме за велику међународну изложбу у 1975. години. Ову изложбу организује Поштански музеј под патронатом а учешћем Међународне федерације филателије и федерације филателистичких Аруштава Француске. Уметност ће бити главна тема ове манифестације високог квалитета. Изложба ће се одржати у великој палати ва чаробном СНАМР5-ЕГУ55Е. На више од 15.000 мг биће најидеалније приказане збирке великих мајстора сликарства у репроАукцији њихових дела на маркама. Изложба ће се одржати у месецу јуну када сунце најлепше сија над Паризом, јер у то време ова светска метропола има најбоље време.

9 МИХЕЛ ТАШНЕ — Индустрија је још једном показала коАко прати разна ситна збивања и потребе народа у свету. Тако су стручњаци анализирали и потребе филателиста јер је за њих и то корисно поље за обраБивање. И ево Мјећеј — Ффилателистичка кућа, нуди нови индустриски производ; филателистичке ташне, Ове ташне имају одређену величину за каталоге и остали прибор а није заборављена реклама јер носе натпис Масћеј ВлеНпагкел Катајов". Цена је врло приступачна 19,80 AM и може се рећи да је ташна врло згодног облика.

• ПОШТАНСКИ ШКАРТ — Поштанска управа Исланда и ове године уступила је филателистима тзв. шкарт — односно исечке са маркама од поштанских целина. Пакети су тежили 250 грама и продавани су у Кеукјамки на пошти. Такав разноврсан масенБарски материјал свакако је причинио велико задовољство исландским филателистима.

e MICHEL-RUNDSCHAU — Овај немачки часопис уствари је интернационалан јер је под патронатом ФИПе. У једном броју доноси цену за нашу емисију марака „Старе гравире југословенских градова“ и то: Но. 1494/1504 за чисту 6,75 као и за поништену 6,75 ДМ. Неће бити на одмет да ово знате.

• БУГАРСКА 74 — Под патронатом ФИПЕ бугарски филатеАисти ће организовати међународну филателистичку изложбу у Софији од 23. до 31. 5. 1974. године. За ову светску омладинску изАожбу припреме су већу току јер бугарски филателисти се труде да ова изложба прикаже колико је велика улога филателије на путу зближавања омладине света. Да ли ће неки омладинци из Југославије учествовати на овој изложби2

20